El president Quim Torra ha carregat contra el preacord entre ERC i el govern espanyol pels pressupostos de l'Estat. En una piulada publicada aquest dimecres, Torra ha reivindicat que "mentre vaig ser president de Catalunya no es va aprovar cap pressupost espanyol".

"Al contrari, vam tombar-los. No es poden aprovar els pressupostos d’un estat que et vol sotmès nacionalment i asfixiat econòmicament", ha dit en referència als comptes de la darrera legislatura espanyola que no van tirar endavant per la falta de suport dels grups d'ERC i el PDeCAT.

"És un dels honors més grans de la meva carrera política", ha conclòs. En la mateixa línia es va pronunciar ahir JxCat. Tant la portaveu al Congrés, Laura Borràs, com el president del grup al Parlament, Albert Batet, van carregar contra el pacte assegurant que no suposava cap avenç.

"No s'aconsegueix res per a Catalunya negociant allò que ja era nostre", va dir Borràs. "Tothom coneix quina és la nostra posició, compromís i exigència, per això el PSOE ha rebutjat tota oferta de negociació amb JxCat respecte dels comptes espanyols. La crisi provocada per la pandèmia ens ha de fer més exigents que mai", va comentar per la seva banda Batet.

El líder republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va defensar l'acord reivindicant que posaria "fi al 155 financer aplicat per Montoro i Rajoy des del 2015" i acabaria "amb la tutela i l'abús austericida dels ministres d'Hisenda a l'economia catalana". 

"El compromís d’Esquerra era assumir el seu paper com a principal força catalana al Congrés", va defensar insistint que hi ha un "mentrestant" on la "màgia" no hi té cabuda. En un missatge a JxCat i la CUP va afegir que la negociació no els fa "menys independentistes", sinó "més útils".

Molt significativa va ser la reacció dels líders dels comuns, Jéssica Albiach, qui va celebrar el preacord amb el següent missatge: "M'agrada quan el Gabriel Rufián fa de vuitè diputat d'En Comú Podem al Congrés. Acabar amb el paradís fiscal de Madrid va ser una proposta d'En Comú Podem al Parlament, la vam aprovar i ara Rufián ho negocia a Madrid. Gràcies per ajudar-nos a millorar aquests pressupostos".