Hi ha preacord d'ERC amb el govern espanyol pels pressupostos de l'Estat. Així ho ha anunciat aquesta tarda el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, en roda de premsa. Entre les mesures acordades amb La Moncloa, n'hi ha una de molt "important” per als republicans: el “final del control financer sobre la Generalitat de Catalunya”, especialment pel que fa a la despesa, que encara es mantenia. Rufián ha subratllat que el que ha presentat avui és un “preacord” i que arribaran més mesures. El conjunt haurà de ser ratificat pels òrgans interns de la formació. Amb un o una abstenció d'ERC Pedro Sánchez no necessitaria Ciutadans per tirar endavant els comptes públics.

El punt "més important" per a Rufián ha estat justament el de "posar fi al 155 financer aplicat per Montoro i Rajoy des del 2015". Aquest preacord, ha assegurat des del Congrés, "acaba amb la tutela i l'abús austericida dels ministres d'Hisenda a l'economia catalana". Ha concretat que fa referència al control sobre la despesa que encara s'exerceix. Segons ha dit, suposarà "eines socials per al futur govern de la Generalitat sorgit de les urnes el pròxim 14 de febrer".

També han pactat la liquidació del deute existent de l'Estat amb la Generalitat des del 2005 en beques. Per altra banda, el preacord també contempla una ampliació de la moratòria del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per a autònoms almenys fins al març del 2021. Finalment, també es crearà un comitè bilateral "per a una reforma fiscal total, justa i progressiva" i un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes. L'objectiu és "acabar amb el dumping fiscal a Madrid".

El portaveu d’ERC al Congrés ha subratllat que és un “preacord” i que encara “no podem parlar ni molt menys d’un acord tancat”. En aquest sentit, ha assenyalat que, “si tot va bé”, en les pròximes hores s’anunciaran noves mesures acordades amb el govern espanyol. En tot cas, com a partit assembleari, ha deixat clar que se sotmetrà als òrgans interns del partit la seva ratificació. No ha volgut avançar si l’entesa final es traduiria en un vot afirmatiu o en una abstenció.

“El compromís d’Esquerra era assumir el seu paper com a principal força catalana al Congrés”, ha defensat el portaveu republicà, que ha insistit que hi ha un “mentrestant” on la “màgia” no hi té cabuda. En aquest sentit, s’ha dirigit a la resta de l’independentisme: la negociació no els fa “menys independentistes”, sinó “més útils”.

L'esmena dels desnonaments

Rufián ha admès que ha estat molt important la rectificació del PSOE pel que fa a la prohibició dels desnonaments. Juntament amb Unidas Podemos i EH Bildu, els republicans van presentar una esmena als pressupostos de l'Estat per a allargar-ne la cobertura. Aquest dimarts, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha recollit el guant per evitar escenificar al Congrés la divisió entre els dos socis. “Ha estat un tema crucial”, ha assegurat Rufián, que ha dit que el que importa és “que la mesura surti”.

Ciutadans, en fora de joc?

El d’ERC és el tercer moviment en aquesta partida d’escacs, que va començar EH Bildu, sotmetent a ratificació de les seves bases la proposta per votar-hi a favor. L’ha seguit aquest matí el PNB, anunciant el seu vot favorable. Amb aquestes tres formacions, el govern espanyol ja no necessitaria de Ciutadans en l’equació, com pretenien els socialistes. Preguntat sobre si continuen sent “incompatibles” amb la formació d’Arrimadas, el portaveu republicà ha respost: “Si firmen això, estan molt desesperats o han deixat de ser un partit de dretes”.