Entrava dins les previsions que la dreta espanyola no encaixaria gaire bé el preacord entre ERC i el govern espanyol pels pressupostos de l’Estat. Però hi ha un punt que l’ha encès especialment: el que pretén “acabar amb el dúmping fiscal a Madrid”, en paraules de Gabriel Rufián. La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha saltat ràpidament a la palestra, acusant l’independentisme de “robar als madrilenys” els seus impostos. Ha promès ser “el seu pitjor malson polític”. Aquest mateix dijous es desplaçarà fins a Catalunya, on tindrà agenda durant dos dies. Els detalls de l'agenda seran comunicats al llarg del dia d'avui.

En una entrevista aquest dimecres a Antena 3, la presidenta madrilenya ha anunciat el seu viatge a terres catalanes, d’on ha arribat a dir que n’han fugit “famílies fartes, demanant pau i viure en llibertat”. Anirà a Catalunya perquè “com a espanyola per sobre de madrilenya” se sent “compromesa amb el seu país”. Ha avisat que farà servir “tots els resorts legals per defensar un país de ciutadans lliures i iguals”. I ha reblat en aquest sentit: “Seré el pitjor malson polític d’aquelles persones que desitgen trencar Espanya, robar als madrilenys la seva recaptació o robar-los el dret constitucional a parlar en la seva llengua materna, la segona més important del planeta”.

La presidenta madrilenya ha afirmat que "farà el que faci falta on faci falta" si volen "tocar la butxaca als madrilenys". L'independentisme, ha conclòs, "és corrupció".

Qualifica el govern espanyol de totalitari

Isabel Díaz Ayuso ha denunciat que el govern espanyol i els seus socis “són el més totalitari que hem vist en anys de democràcia”. En aquest sentit, ha assegurat que “els polítics no estem per a quedar-nos amb els diners dels ciutadans per fer corrupteles com l’independentisme”. Ho ha qualificat com “un insult a la democràcia, a la igualtat i a la història d’Espanya”.

Segons el preacord amb el govern espanyol anunciat per Gabriel Rufián aquest dimarts, es crearà un comitè bilateral "per a una reforma fiscal total, justa i progressiva" i un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes. L'objectiu, ha dit el portaveu d'ERC al Congrés, és "acabar amb el dúmping fiscal a Madrid".

Mesures diferents per Nadal

El Ministeri de Sanitat proposarà avui a les comunitats una sèrie de mesures comunes per al Nadal, entre les quals un límit de sis persones a les reunions familiars i socials o el toc de queda a la una de la matinada per a les nits de Nadal i Cap d'Any. La Comunitat de Madrid, però, planteja unes mesures diferents. En la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat d'aquesta tarda, el govern d'Ayuso plantejarà ampliar el límit a un màxim de deu persones per als dies 24, 25 i 31 de desembre i els dies 1 i 6 de gener. Pel que fa a les nits de Nadal i Cap d'Any, proposa mitja hora més, establint el toc de queda de la 1.30 a les 6.00.