Contundent crítica de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, al preacord entre ERC i el govern espanyol per als pressupostos de l'Estat. En un acte de les primàries del partit des de Tarragona, Borràs ha deixat clar que el principal assoliment del pacte, el final del control financer sobre la Generalitat de Catalunya, és "una prerrogativa que ja era nostre, que ja era de tots els catalans".

"No s'aconsegueix res per a Catalunya negociant allò que ja era nostre", ha afirmat recordant que l'executiu de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han tingut molt temps per "corregir la intervenció del ministre Montoro". "Es va aixecar parcialment però no de manera completa", ha dit.

Així doncs, per a Borràs "estar negociant allò que ja era nostre demostra aquesta condició de rebaixes contínues per part del govern espanyol i de no atenció al que són les necessitats veritables dels catalans que s'haurien d'estar negociant en aquests pressupostos".

Gairebé en paral·lel, el president del grup de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha comentat que l'acord no suposa cap avenç. Tanmateix, el dirigent de JxCat no ha volgut entrar a valorar detalladament el preacord però ha assegurat que un acord del seu partit amb el PSOE suposaria "una reducció del dèficit fiscal, unes inversions equivalents al PIB de Catalunya, els mecanismes per garantir el compliment d'aquest finançament i el pagament generat del deute de la llei de dependència, l'infrafinançament sanitari i de la disposició addicional tercera de l'Estatut de Catalunya".

"Tothom coneix quina és la nostra posició, compromís i exigència, per això el PSOE ha rebutjat tota oferta de negociació amb JxCat respecte dels comptes espanyols. La crisi provocada per la pandèmia ens ha de fer més exigents que mai", ha aclarit.

14-F

Batet també s'ha pronunciat sobre la polèmica amb les eleccions del 14-F i ha assegurat que treballen "perquè es puguin celebrar les eleccions amb tres premisses bàsiques: preservar la salut pública, garantir la participació electoral de tothom i una campanya que permeti a la ciutadania disposar de la informació necessària per decidir el seu vot".

Aquestes declaracions han arribat després que aquest matí, Ciutadans, el PSC i els comuns hagin demanat al Govern que deixin "d'especular" sobre si s'acabaran celebrant o no els comicis el 14 de febrer.