Conclave a Junts per Catalunya per a les pròximes eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya. El president a l'exili i candidat del partit, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest dissabte amb els caps de llista de les comarques de Tarragona, Mònics Sales; comarques de Lleida, Jeannine Abella; i comarques de Girona, Salvador Vergés. En un comunicat, Junts explica que els quatre caps de llista s'han trobat per "dissenyar les línies mestres de l'estratègia a seguir fins a les eleccions", fent referència a les qüestions territorials i nacionals. La trobada ha servit també per planificar l'estratègia específica de cada demarcació territorial, ja que Junts per Catalunya funciona per un sistema de vegueries. Sales, Vergés i Abella van ser proclamats automàticament candidats en ser els únics que es van presentar a les seves respectives demarcacions.

Carles Puigdemont Mònica Sales Jeannine Abella
D'Esquerra a dreta, els caps de llista de Junts a les demarcacions de Lleida, Jeannine Abella; Barcelona, Carles Puigdemont; Tarragona, Mònica Sales; i Girona, Salvador Vergés / Junts

Puigdemont deixa clar les línies mestres de Junts en el compromís d'Elna

Tot i la trobada, Junts explica que el president Puigdemont va deixar clares les línies mestres de la campanya en la seva conferència a Elna, des d'on va anunciar la seva candidatura i va deixar clar que finalitzaria el seu exili i tornaria al Principat en cas que tingui una majoria al Parlament de Catalunya per restituir la seva presidència de la Generalitat. 

Així mateix, el partit de Puigdemont assegura que en els pròxims dies acabaran de configurar la "llista de país transversal que aglutini el màxim possible de sensibilitats polítiques i socials". De fet, el president va oferir una candidatura unitària de país, fet que Esquerra Republicana va rebutjar immediatament.

El sistema d'elecció a les llistes de Junts

Amb tot, el dissabte 6 d’abril se celebrarà el consell nacional de Junts per Catalunya per aprovar les llistes a les eleccions del 12 de maig. Abans, però, la resta de membres de la llista es triaran entre les propostes que facin les agrupacions comarcals del partit, les veguerials, les sectorials, els espais ideològics (esquerres, socialdemòcrata i liberal) i la Joventut Nacionalista de Catalunya. Cadascuna de les quals podrà suggerir, si res canvia, fins a quatre noms. De fet, aquest és un sistema que també es fa servir per a l'elecció dels membres que formin part de la candidatura de la formació al Parlament Europeu. 

 

Pel que fa a la candidatura de Girona, Salvador Vergés (Olot, 1976) liderarà la llista de representants a la vegueria de Girona. El passat 14 de febrer de 2021 es va estrenar a la cambra catalana després d'anar de número 3 d'una llista que va pilotar Gemma Geis, actual vicealcaldessa de Girona. Vergés, que forma part de l'executiva nacional de Junts, ha estat la cara més visible del partit en qüestions sectorials com la sequera o la pagesia.

La candidatura de Mònica Sales (Tortosa, 1983) representarà les vegueries de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i la comarca del Baix Penedès. L'actual portaveu parlamentària del partit  agafa el relleu d'Albert Batet (qui, per cert, és el director de la campanya del 12-M) i forma part de la direcció del partit.

Finalment, Jeannine Abella —alcaldessa d'Isona i Conca Dellà— serà la número u per a les vegueries de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran i part de la Catalunya Central. L'any 2021, va anar com a número sis d'un tiquet liderat per Ramon Tremosa i va entrar a la cambra l'any 2022 en substitució de Joan Carles Garcia. Un dels noms que havia emergit amb força per aquesta demarcació és el de l'exconsellera de Drets Socials, Violant Cervera, però finalment ha decidit centrar-se en la seva tasca a la Paeria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!