Junts per Catalunya activa tota la maquinària electoral per als comicis al Parlament del proper 12 de maig. L'executiva del partit ha acordat aquest dijous la celebració d'unes primàries el dissabte 23 de març per triar els caps de llista de cadascuna de les quatre demarcacions catalanes, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Per poder concórrer a aquest procés intern, on la militància podrà triar el número 1 de cada província des de les 8 del matí fins a les 20 hores el 23 de març, Puigdemont haurà de confirmar la seva candidatura com a màxim el dijous 21. De fet, el president a l'exili ha declarat aquest matí que anunciarà la seva decisió la setmana que ve.

El reglament, que ha estat validat per la direcció nacional del partit, ara està obert a un període d'esmenes entre els consellers nacionals de la formació i quedarà tancat de manera definitiva la setmana vinent (el 19 de març). Els interessats a formalitzar la seva candidatura per encapçalar les llistes de Junts al Parlament per Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida ho hauran de fer entre el dimecres 20 i dijous 21. Dos dies després, es faran les primàries.

A partir d'aquí, la resta de membres de la llista es triaran entre les propostes que facin les agrupacions comarcals del partit, les veguerials, les sectorials, els espais ideològics (esquerres, socialdemòcrata i liberal) i la Joventut Nacionalista de Catalunya. Cadascuna de les quals podrà suggerir, si res canvia, fins a quatre noms. De fet, aquest és un sistema que també es fa servir per a l'elecció dels membres que formin part de la candidatura de la formació al Parlament Europeu. Aquesta confecció de les llistes al Parlament de Catalunya es faria entre el 3 i 5 d'abril, i serien ratificades el 6 d'abril en un consell nacional, màxim òrgan de Junts entre congressos.

Albert Batet, nomenat director de campanya electoral

Una altra decisió que ha aprovat aquest dijous l'executiva de Junts és nomenar Albert Batet, l'actual president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, com a director de la campanya electoral, tal com han explicat fonts del partit a aquest diari. Batet (Tarragona, 1979) és un dels homes forts al partit. Va ser alcalde de Valls (2008-2019) i és diputat al Parlament des del setembre de 2012. Ja en aquells comicis, Albert Batet va liderar la llista de CiU per Tarragona. Entre maig del 2018 i setembre del 2019, va ser portaveu de Junts per Catalunya al Parlament i va ascendir a la presidència del grup el setembre del 2019. El 14 de febrer també va encapçalar la candidatura de Junts per la demarcació de Tarragona després d'imposar-se a les primàries.

Les diferències amb el reglament del  2021

Aquest reglament dista, per exemple, del procés d’elecció dels candidats que van formar part de les llistes del partit al Parlament del 14 de febrer de 2021. Els tiquets electorals de Junts d’aleshores es van configurar a través d’unes primàries a doble urna i amb una validació final. La primera servia per escollir el presidenciable (Laura Borràs es va imposar a Damià Calvet) i, la segona, per triar directament els qui ocuparien els primers llocs de cada circumscripció. Els militants triaven els vuit primers de Barcelona, els quatre primers de Lleida i els tres primers de Lleida i Tarragona, però cada afiliat (de la seva respectiva circumscripció) podia votar un màxim de sis per Barcelona, tres per Girona i dos per Lleida i Tarragona.

El nomenament dels afiliats es respectava, però l’executiva podia modificar l’ordre per garantir-ne la paritat. A partir d’aquí, la resta de noms els triava aquest òrgan de direcció a partir de criteris com els vots obtinguts per aquells que no havien estat designats directament per la militància, la pluralitat ideològica, l’equilibri territorial o la diversitat professional i generacional.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!