Poques hores després que el president a l'exili, Carles Puigdemont, hagi oficialitzat la seva candidatura a la presidència de la Generalitat per al 12 de maig amb l'objectiu de la restitució, Junts per Catalunya ja té escollits els altres tres caps de llista de les altres demarcacions. El partit havia aprovat que, qui s'hi volgués presentar, havia de registrar la seva candidatura a les primàries de la formació entre el dimecres 20 i dijous 21 de març. Entre els que s'hi presentessin, es faria la votació aquest dissabte 23 de març. Finalment, però, no serà necessari perquè només s'ha registrat una candidatura per demarcació: Puigdemont liderarà Barcelona, Salvador Vergés encapçalarà Girona, Mònica Sales serà la número u per Tarragona i Jeannine Abella serà la cap de cartell per Lleida.

El termini per registrar les candidatures acabava aquest dijous a les dotze de la nit. Ara, amb només un candidat o candidata per les respectives quatre demarcacions, la Sindicatura Electoral del partit ja els ha ratificat i avalat com a caps de llista per Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

 

Pel que fa a la candidatura de Girona, Salvador Vergés (Olot, 1976) encararà la seva segona legislatura al Parlament. El passat 14 de febrer de 2021 es va estrenar a la cambra catalana després d'anar de número 3 d'una llista que va pilotar Gemma Geis, actual vicealcaldessa de Girona. Vergés, que forma part de l'executiva nacional de Junts, ha estat la cara més visible del partit en qüestions sectorials com la sequera o la pagesia.

 

En el cas de Tarragona, Mònica Sales (Tortosa, 1983) —que ja fou la número 2 per la mateixa demarcació en els darrers comicis— agafa el relleu d'Albert Batet (qui, per cert, és el director de la campanya del 12-M) al capdavant d'aquesta llista. Sales també forma part de la direcció del partit i ha estat la portaveu del grup parlamentari en aquesta darrera legislatura. Finalment, respecte a Lleida, Jeannine Abella —alcaldessa d'Isona i Conca Dellà— serà la número u. L'any 2021, va anar com a número sis d'un tiquet liderat per Ramon Tremosa i va entrar a la cambra l'any 2022 en substitució de Joan Carles Garcia. Un dels noms que havia emergit amb força per aquesta demarcació és el de l'exconsellera de Drets Socials, Violant Cervera, però finalment ha decidit centrar-se en la seva tasca a la Paeria.

 

El "compte enrere de la retornada"

D'altra banda, després de l'anunci de dijous al vespre, el president Carles Puigdemont ha publicat una piulada a X (abans, Twitter) aquest divendres al matí amb una versió renovada de la seva pàgina web i que incorpora la imatge gràfica que es va veure el dijous a Elna. Al web, hi recull un dels fragments de la seva conferència, on feia públic que seria candidat a la presidència de la Generalitat: "He decidit presentar-me a les properes eleccions catalanes del 12 de maig. Avui començo el compte enrere de la retornada, que només té sentit si és al servei del país. Encara que els jutges es rebel·lin i es neguin a complir la llei, assistiré igualment al ple del Parlament si tinc la majoria per ser investit". A la publicació a X, Puigdemont expressa: "El camí del retorn el farem junts. Entra al web i ajuda'ns a fer-ho possible". A l'enllaç, hi incorpora la possibilitat de fer donacions i aportar microcrèdits (que redirigeixen al web de Junts) o poder fer-se apoderat i voluntari per al 12-M.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!