Carles Puigdemont ha anunciat que serà el candidat de Junts a la presidència de la Generalitat, a les eleccions catalanes del 12 de maig. El president a l'exili ha fet l'anunci en una extensa conferència a la sala d'actes de l'Ajuntament d'Elna (Catalunya Nord), davant d'un miler de persones. Heus aquí un recull de 10 frases de Puigdemont a la conferència d'Elna:

🔴 Conferència de Carles Puigdemont a Elna sobre les eleccions a Catalunya, DIRECTE


1. "Després de sis anys i mig defensant la presidència a l’exili, no puc defugir d’aquesta oportunitat. (...) He decidit presentar-me a les eleccions al Parlament de Catalunya". Era un secret a veus, però així és com ha arribat la confirmació oficial que Puigdemont serà el candidat de Junts a les eleccions catalanes del 12 de maig.

 

2. "No vull que ningú tingui cap dubte al respecte ni que s’especuli de manera interessada, per això he decidit renunciar a les llistes del Parlament Europeu". Després de l'anunci de la seva candidatura, el president a l'exili ha aclarit que no repetirà com a cap de llista a les eleccions europees del 9 de juny i que, per tant, deixarà de ser eurodiputat.

 

3. "Ni ERC ni Junts, anant per separat, hem pogut esdevenir el primer grup parlamentari. Quan més hem avançat ha estat quan més units hem anat". Aquesta és una de les frases amb les quals Puigdemont ha defensat la creació d'una nova llista unitària independentista, com Junts pel Sí. A  més, ha afegit: "Ningú no pot demostrar les bondats d’anar per separat. Sé, però, que una llista unitària té nombroses resistències".

4. "Sé que la Catalunya d’avui no és la mateixa que la del 2017. Soc conscient del desànim d’una part de la població per culpa de la incapacitat dels partits polítics". El president a l'exili ha fet autocrítica del moment que viu l'independentisme, després d'uns anys durs per al moviment per culpa de les baralles internes i la desmobilització.

5. "Soc avui aquí per acabar la feina". Clar i català. Puigdemont ha explicat com veu ell les opcions de cara al 12-M i ha deixat clares les seves intencions polítiques.

 

6. "La llei d’amnistia comportarà la correcció d’un error i és que la política solucioni allò que es va voler resoldre a través de la policia i els jutges". Una valoració de la primera llei clau de la legislatura espanyola, que es va aprovar al Congrés la setmana passada. 

7. "Jo em vaig implicar en política per la defensa de la llengua. Jo mai no hauria cregut que un ministre espanyol com Albares defensés amb tanta convicció la llengua catalana". El president a l'exili també ha valorat un altre dels principals acords fins ara entre Junts i el PSOE, sobre l'oficialitat del català a la Unió Europea. Encara no s'ha aconseguit, però sembla que Puigdemont està content amb la tasca del govern espanyol al respecte.

8. "En aquesta legislatura proposarem a l’estat espanyol la celebració d’un referèndum d’autodeterminació". Puigdemont ha recordat quin és l'objectiu final de les negociacions entre Junts i el PSOE, així com de la seva candidatura a les eleccions catalanes del 12 de maig: que els catalans i les catalanes tornin a votar per decidir si volen una Catalunya independent o no.

 

9. "Avui començo el compte enrere de la retornada que només té sentit si es posa al servei del país". Així ha anunciat el president la seva intenció de tornar de l'exili, després de sis anys. També ha afegit que "el retorn de l’exili no s’ha de fer d'amagat, no pot ser oportunista, ni ha de ser una bretolada, ni ha de fer-se per treure rèdits polítics".

 

10. "Si la cambra catalana em dona la confiança, em presentaré al debat d’investidura i aquell dia deixaré definitivament el meu exili". Finalment, Puigdemont ha explicat que aquest retorn de l'exili es produirà sempre que pugui ser investit president de la Generalitat de Catalunya. Poc després, ha acabat la conferència a Elna.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!