Gemma Geis i Carreras (Girona, 1979) s'estrena com a alcaldable a les eleccions municipals 2023. Doctora en Dret, va iniciar la seva incursió a la política encapçalant la candidatura de Junts per Catalunya per la demarcació gironina als comicis del 21 de desembre de 2017, enduent-se la victòria amb quasi el 37% dels vots. El 2021, repetia al capdavant de la llista de Junts a la província de Girona i tornava a imposar-se amb el 32,7% dels sufragis. El maig de 2021, era nomenada consellera de Recerca i Universitats, responsabilitat que va ostentar fins a l'octubre de 2022 amb la sortida dels juntaires del Govern. Entretant, ha tornat a la docència universitària. El 2 de desembre era escollida candidata de Junts a l'alcaldia de Girona, després de la renúncia d'Assumpció Puig al setembre. Gemma Geis assumeix el repte de revalidar una batllia que l'espai té des del 2011, després dels mandats de Carles Puigdemont i Marta Madrenas. La candidata rep ElNacional.cat per explicar com afronta aquesta contesa electoral.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Girona: tota la llista

Entrevista Gemma Geis Junts Alcaldable Girona05
Gemma Geis, davant de la Farinera Teixidor a Girona / Foto: Carlos Baglietto.

Com es va gestar el procés per ser alcaldable a Girona?
Bé, els darrers mesos de Govern van ser molt complicats. Aquí, a Girona, també hi havia una determinada situació i un entorn que m'enviava molts missatges perquè fes el pas. Quan vam sortir del Govern, vaig tornar a donar classes a la universitat, em vaig donar un temps per agafar la meva llibreta i veure si em sortien projectes per Girona i si em feia il·lusió. Per tant, era el fet de poder aportar la meva visió i la meva mirada pròpia a la ciutat de Girona. Sempre explico el mateix: si la llibreta (ja vaig per la segona) hagués estat erma i no haguessin sortit projectes per aportar a la meva ciutat, no hagués acabat de fer el pas. Llavors, vaig veure que sí, que era capaç de teixir un projecte nou, un projecte que em fa il·lusió i que, a més, m'estimo molt la meva ciutat. Això sempre la gent m'ho deia a Barcelona: "sempre parles de Girona". Des de l'estima, però també des de la realitat que d'aquella llibreta sortien projectes que em fan il·lusió, vaig fer el pas endavant.

És una decisió que ja li havia passat pel cap abans, quan era consellera o en algun moment anterior?
Seriosament, va ser quan vaig sortir del Govern. Aquesta és la realitat. Abans m'ho podia haver plantejat o persones de l'entorn m'ho deien, però m'agrada liderar o pilotar la meva vida i no m'agrada deixar-me arrossegar. A la part final del Govern, jo veia que era molt difícil que l'executiu es pogués mantenir. Si es mantenia, jo no em sentia còmoda. Per tant, tenia molt clar que si el Govern s'hagués mantingut, hauria plegat. Ho tenia molt assumit internament. De fet, fa poc, un professor em deia que, quan va veure la meva última intervenció al Parlament sabia que, més enllà de la decisió, es veia que jo ja havia assumit que plegava.

Jo tenia molt clar que, si el Govern s'hagués mantingut, hauria plegat. Ho tenia molt assumit

Quina valoració fa de l'estat de la ciutat de Girona?
Hi ha una dada que és molt important, que és que en els darrers deu anys Girona ha incrementat un 5% la seva població. Per tant, és una ciutat on la gent vol fer el seu projecte de vida. Per això parlem en aquesta campanya de 'Girona, el projecte de vida'.

Expliqui'ns què vol dir amb 'Girona, el projecte de vida'.
Jo veig que és una ciutat viva, però la meva mirada és la de combinar les necessitats de cada dia amb somiar i pensar en gran, amb un projecte a l'horitzó dels reptes que té qualsevol ciutat europea. Crec que Girona ha de fer aquest projecte de futur que combini el dia a dia, però també pensant en gran amb la màxima ambició possible, sobretot amb allò que és aquest fil conductor amb el qual vaig presentar-me, que és que al final el que volem és que cada persona triï la ciutat de Girona per fer el seu projecte de vida. Volem que el gironí o gironina sigui feliç i des de l'Ajuntament puguem aportar tot allò que sigui possible perquè puguin desenvolupar-se i viure feliçment.

Destacaria alguna assignatura pendent a Girona que li agradaria corregir si és alcaldessa?
Bé, més que corregir, crec que és posar més l'accent en uns determinats àmbits, com ara l'envelliment, la salut mental o el benestar emocional, tot el tema fruit de la pandèmia de les depressions, de la solitud no volguda de la gent gran. Per això, hem proposat crear una regidoria de Benestar Emocional, liderada per una persona de la llista que és infermera, psicòloga. També el tema del talent l'hem d'enfortir i hem de generar nous projectes a Girona que estiguin connectats entre ells. El comerç penso que és una assignatura que hem de reforçar i que és una cartera pròpia, una necessitat de la ciutat que tingui i agafi envergadura. En tota la qüestió de la mobilitat també s'està fent un pla de l'àrea metropolitana de Girona i a Girona hem de millorar-la.

Si la llibreta hagués estat erma i no haguessin sortit projectes per aportar a la meva ciutat, no hauria acabat de fer el pas per ser candidata

Entrevista Gemma Geis Junts Alcaldable Girona07
Gemma Geis, prop de l'estació de tren de Girona / Foto: Carlos Baglietto.

La seguretat, juntament amb la neteja, acostumen a ser de les principals preocupacions dels ciutadans. En aquesta matèria, què cal fer?
La seguretat és un dels altres elements que ens fa falta reforçar amb mesures concretes que tenim preparades, des de l'enfortiment de la Policia Local amb més places, però també tot un pla concret de seguretat per Girona. I sobretot, també aquesta transició a una ciutat que ha d'estar preparada pel canvi climàtic. Girona té quatre rius i hem d'enfortir aquesta realitat. També hem de fer aquestes polítiques d'unir l'urbanisme amb el canvi climàtic, sobretot amb una mirada que a mi em preocupa molt, que és que, quan hi ha grans canvis, no totes les persones estan en les mateixes condicions per assumir-los. Si nosaltres vetllem per aquests 103.000 projectes de vida dels gironins, quan tenim aquests canvis, hem de fer-ho perquè ningú es quedi enrere.

Quins són els objectius que es marquen per aquestes eleccions? 
Sobretot, el meu objectiu és que es vegi un projecte, que les persones que m'acompanyen són gent que han fet un pas endavant per la ciutat amb una trajectòria professional al darrere. El nostre és un projecte que passa per vetllar per aquest dia a dia, que és ser exigents amb la neteja, seguretat, mobilitat, però també a fer plantejaments a llarg termini. Hi ha també el tema del talent: hi ha moltes iniciatives a Girona, des de la Casa de la Tecnologia, el Girona Next o el repte del Trueta. Girona té molt talent i hi ha d'haver un lideratge i unes aliances perquè aquest talent pugui sobresortir més. Si a Girona també ens definim pel talent i podem potenciar-lo en molts àmbits, ens definirà molt el model de ciutat i tindrà una mirada més europea. També parlo de la Girona connectada amb els barris. Jo soc del Pont Major. Hem de vetllar més per aquesta mirada i enfortir totes les polítiques de barri, perquè tenen personalitat i potència pròpia. Finalment, també parlo dels valors. Som una ciutat, vivim molta gent que som molt diferents, però necessitem unes pautes de comportament comú i és important tenir presents aquests valors de civisme. Si volem una ciutadania madura, ho és aquella que és responsable. Això fa que el dia a dia sigui més habitable per a les persones, que la ciutat sigui més acollidora i ho hem de reivindicar.

En matèria de pactes, venint d'un mandat en què l'alcaldessa Marta Madrenas ha governat en coalició amb Esquerra Republicana, tanca les portes a algun partit?
Jo amb el feixisme, no. Soc independentista i, per tant, m’agradaria un govern independentista a Girona. Jo treballo per tenir la màxima força possible, per poder aplicar aquest programa que hem fet escoltant a tothom. El que sí que faré sempre és defensar Girona i pensar en allò que sigui millor per a la ciutat, perquè al final la gent et vota per això. Soc una persona de bastir ponts i per això, en temes puntuals summament importants, allargaré la mà a pactes de ciutat. 

Podríem veure-la amb el PSC?
El que li dic, soc independentista i voldria un govern independentista. Som tres forces independentistes que ens presentem. I amb aquest esperit de consens, quan calguin grans pactes de ciutat per temes summament importants, com ja he fet en altres moments de la meva vida política, hem bastit ponts per arribar a grans acords del 80%.

M'agradaria un govern independentista a Girona, és la meva prioritat. En temes puntuals summament importants, allargaré la mà a pactes de ciutat

Tem que pugui haver-hi un acord entre el PSC, Guanyem i ERC que li barri el pas a l'alcaldia, si resulta guanyadora?
Més que témer, aquesta setmana en un debat electoral, quan es va parlar de pactes postelectorals, jo vaig defensar que la meva prioritat era un govern independentista i que governés la llista més votada. En canvi, tant Guanyem, ERC com el PSC van deixar clar que acostaven posicions perquè hi hagi un canvi de color a l’Ajuntament de la ciutat.

Entrevista Gemma Geis Junts Alcaldable Girona01
Una Girona "connectada" i de "valors", un dels eixos del programa de Gemma Geis / Foto: Carlos Baglietto.

Hem vist en les imatges gràfiques que es prioritza més el seu nom que el de Junts.
Bé, és el mateix que en la campanya de primàries del 14 de febrer. Em sento molt responsable dels 103.000 projectes de vida, és molt real. Quan vaig ser consellera, el primer que vaig fer va ser preguntar quantes persones hi havia al sistema universitari de Catalunya. Eren 290.000. I ara em presento per ser l'alcaldessa de 103.000 projectes de vida, m'interpel·la molt i penso en què necessiten aquestes persones, què els podem oferir, quina és la millor política perquè les persones sigui més felices. I el nom de Gemma Geis és perquè ja ho havíem fet el 14 de febrer. És veritat que, segurament, puc sumar un punt més transversal. Quan vam fer la presentació de tot l'equip, hi ha gent que forma part de Junts, que no que en forma part o que no havia estat mai en política —que són quasi tots—. Ho fem, òbviament, amb el paraigua de Junts, només faltaria.

Ha parlat recentment amb Carles Puigdemont? Li ha donat algun consell? 
Sí, sí. Vaig anar a veure'l fa unes setmanes. Quan vam sortir del Govern, un dels primers missatges que vaig rebre va ser d'ell. I sempre he intentat estar al seu costat, no ara, sinó des que va començar la seva carrera política i jo també sé que ell ho ha estat i està en el meu. Vam parlar de la ciutat, de la seva experiència quan era alcalde, de com fer la llista, que fos el màxim d'oberta possible, que ningú es quedi enrere... Ell sempre m'ha donat molta llibertat, sempre m'ha dit que tiri endavant i no he rebut mai indicacions. També vam recordar com ens vam conèixer en un bar que hi ha a 50 metres d'aquí [prop de l'estació de tren de Girona]. Aquella vegada que es va presentar volia que l'acompanyés a la llista i no ho vaig fer. Sempre he mantingut la seva confiança i quan em va venir a buscar ja sabia també quin tipus de persona anava a buscar: políticament soc molt transversal. Segurament el nom de Junts i de Gemma Geis és molt transversal i a mi m'agrada molt sentir que puc donar resposta a molta gent diferent o que no m'etiquetin, sinó que soc una persona que prioritza més la ciutat o el país que el partit. M'agrada molt que el secretari general Jordi Turull em digui que sempre prioritzi el país i la ciutat i no el partit. Em fa sentir molt còmoda això.

El president Carles Puigdemont sempre m'ha donat molta llibertat, no he rebut mai indicacions seves

Què li agradaria mantenir de la filosofia de l'alcalde Carles Puigdemont i de l'alcaldessa Marta Madrenas?
Del president Carles Puigdemont, aquesta capacitat de gestionar el dia a dia, però també de pensar en gran, de projectar Girona a nivell internacional o el compromís amb la cultura i la llengua catalana. I de l'alcaldessa Madrenas, la força per gestionar anys complicats. Això només els que hem gestionat sabem quins anys hem viscut i, per tant, la força i el compromís de tot l'equip de regidors de liderar en aquests anys més complicats. Ja el Glòria crec que va ser un exemple de bona gestió. Durant la pandèmia, Girona va ser un dels municipis que va trucar tota la gent gran a casa seva per saber com estaven. També hi ha el compromís inequívoc amb l'1 d'octubre, sent una ciutat on vam rebre bastant. Sempre he pensat que pots aprendre absolutament de tothom. Sempre hi ha algú que ha fet quelcom erroni que pots aprendre a no fer-ho o algú que ho ha fet molt bé. Jo crec que una de les principals receptes quan ets alcalde és ser el màxim de proper i el màxim d'humil, perquè pots aprendre de tothom. I m'ho autoaplico molt.

Com enquadraria el seu projecte, en una línia continuista o com foc nou? 
És difícil perquè hi ha projectes que és evident que continuaran. Però sí que m'agradaria que fos un projecte amb una mirada nova i pròpia. I m'agradaria que es veiés així.

És membre de l'executiva de Junts per Catalunya. Aquestes eleccions municipals són les primeres com a partit polític constituït. Quina importància tenen en clau nacional aquests comicis? 
Un partit que vol avançar cap a la independència també ha de ser fort en clau municipal. I això tots els alcaldes i alcaldesses de Junts sempre m'ho havien dit. El principal exemple de gestió és una alcaldia, i és el més exigent. Crec que la ciutat de Girona té un paper clau en un compromís de ciutat amb l'independentisme. Però el compromís de ciutat amb l'independentisme, a mi m'agrada lligar-ho amb gestionar bé. Quan abans parlàvem del president Puigdemont, a mi el que em va enamorar d'ell va ser quan era alcalde. Primer, perquè és obert, sempre suma, no és gens sectari. I a mi m'agrada això, poder sumar amb gent diferent. La gent no et donarà les claus per governar la independència si no gestiones bé el dia a dia. Espero que Junts puguem continuar sent la clau que obri les portes per avançar cap a la independència i la clau que obri les portes per gestionar de la millor manera el dia a dia de la gent.

La gent no ens donarà les claus per governar la independència si no gestionem bé el dia a dia

Entrevista Gemma Geis Junts Alcaldable Girona08
Gemma Geis afirma que el seu projecte per a una "Girona de 2023 té poc a veure amb el 2019" / Foto: Carlos Baglietto. 

Arriben a aquestes eleccions havent sortit del Govern o amb la sentència de la presidenta del partit, Laura Borràs. Pot tenir un impacte negatiu en els resultats?
En clau municipal la gent vota molt la persona. Això és el que em diu la gent que em trobo al carrer. I penso que la gent valora el projecte de ciutat, les persones que t'acompanyen en el projecte. Per tant, espero que la gent el que valori és aquest projecte de ciutat, aquest projecte pensat en una Girona de 2023 que té poc a veure amb el 2019, amb una mirada molt europea i innovadora perquè hi haurà projectes innovadors, i sobretot amb un equip de veritat que hi posa molt de compromís i d'estima a la ciutat. En política, aprens que hi ha coses que depenen de tu i n'hi ha que no. Jo faré el que depèn de mi, que és treballar moltes hores, allargar la mà a tothom qui faci falta, escoltar moltíssim, acceptar les crítiques perquè sempre hi ha d'haver marge de millora, sumar el millor per la ciutat, fer un bon projecte. El que no depèn de mi, malauradament, no puc entrar-hi.