ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El compromís és clar i l'ha verbalitzat el ministre Félix Bolaños aquest dimecres al Congrés dels Diputats: "El govern abaixarà el preu de la gasolina, la llum i el gas" el dia 29 de març. Aquest és el missatge que està traslladant l'executiu als grups parlamentaris, als quals està plantejant diverses fórmules. Per què el 29 de març i no abans? Perquè des de La Moncloa confien que s'aprovin mesures contundents en el pròxim Consell Europeu del 24 i 25 de març. Si no, ha deixat clar el mateix Bolaños, prendran mesures igualment per a intentar revertir la pujada desbocada dels preus de l'energia, que es trasllada a la resta de la cistella de la compra.

 

El govern espanyol treballa, de moment, en dos fronts. El primer, a nivell estatal. El ministre de la Presidència Félix Bolaños i les vicepresidentes Nadia CalviñoYolanda Díaz i Teresa Ribera han iniciat avui mateix una ronda de reunions amb els grups parlamentaris, començant pel PP i seguint per Ciutadans, el PNB i ERC. El segon front és a nivell europeu. Avui mateix el president Pedro Sánchez iniciarà una gira europea que el portarà a reunir-se amb vuit líders europeus, entre ells el canceller alemany Olaf Scholz. L'objectiu és intentar consensuar mesures, que segons La Moncloa haurien de passar fonamentalment per desacoblar el preu del gas del preu de l'electricitat.

En sortir de la primera reunió amb el PP, que ha considerat "cordial i constructiva", Félix Bolaños ha defensat que l'objectiu és aprovar en el Consell de Ministres del 29 de març un pla nacional de resposta als efectes de la guerra a Ucraïna. I el ministre de la Presidència ha refermat la seva promesa: "Abaixar el preu de la gasolina, la llum i el gas". En aquest sentit ha apel·lat a la "unitat", tant dels partits espanyols com els països de la Unió Europea. Ha deixat clar que, si no s'aproven mesures a nivell europeu, se n'adoptaran igualment a l'Estat espanyol. Ha assegurat que hi ha diverses fórmules damunt la taula.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat que s'estan "explorant diverses vies". La dirigent socialista ha obert la porta tant a una rebaixa d'impostos com també a la concessió d'ajudes directes als sectors afectats per la pujada de preus. Ara bé, com la resta de ministres, Montero ha demanat esperar fins al Consell Europeu i les mesures que pugui aprovar, perquè sense un canvi de model una hipotètica rebaixa tributària podria quedar en res. "Hem de posar intel·ligència a totes aquestes mesures que es volen aprovar, i quan parlem dels beneficis caiguts del cel estem parlant dels beneficis de les elèctriques", ha insistit.