Proposta autonomista per a la taula de diàleg. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha reivindicat la necessitat de tractar la qüestió sobre un nou model de finançament autonòmic per al conjunt d'Espanya a la taula de diàleg, quan aquesta segueix encara sense cap data. "Millorar el finançament de Catalunya i abordar aquest debat serveix per millorar l'autogovern del nostre país", ha afirmat. Precisament, la renovació del sistema de finançament espanyol va ser una de les principals demandes que va compartir la setmana passada el primer secretari del PSC, Salvador Illa.

En aquesta línia, s'ha dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per a instar-lo a implicar-se directament i de forma "clara" en el debat sobre el model de finançament autonòmic. "No pot ser que Esquerra Republicana demani diàleg, però després no participi en els debats fonamentals", ha insistit. Així, ha estat aquesta una de les qüestions que espera que es tracti a la pròxima taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i l'executiu espanyol, a la qual també s'ha referit.

Mentre que divendres passat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, assegurava en una entrevista que la taula es reuniria abans de la Setmana Santa, avui Joan Mena s'ha desvinculat de cap concreció. "Més enllà de la data, que també és important, és fonamental que la ciutadania sigui capaç de validar els acords als quals arribin la Generalitat i l'Estat", ha dit. També ha advertit que els comuns esperen que aquest 2022 la taula de diàleg doni fruits, de manera que treballaran "incansablement" perquè sigui així.

 

La bilateral no va ser un fracàs

La comissió bilateral celebrada la setmana passada entre el Govern i La Moncloa també ha estat comentada per Joan Mena. L'executiu català ja va lamentar que els acords fossin "escassos, de poca entitat i massa lents" i que demostraven que "Catalunya segueix no sent una prioritat" per l'Estat i el PSOE. Però el portaveu dels comuns no l'ha vista així. "És important continuar fent passes endavant, cada pas és la confirmació del diàleg entre Espanya i Catalunya", ha opinat.

"El PP és un partit podrit"

Ara bé, tot i les qüestions catalanes, Joan Mena ha obert la roda de premsa en clau nacional, referint-se al tema referent dels últims dies: la crisi interna del Partit Popular. De fet, sobre aquest aspecte concret ha afirmat estar desinteressat: "El que passi internament en el PP ens interessa poc". En canvi, ha volgut posar tot el focus sobre el presumpte cas de corrupció que esquitxa la formació, i especialment la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Es tracta, doncs, de l'enèsim cas de corrupció que afecta el PP, i això, a Mena, no li ha agradat gens. "És la constatació de què és un partit podrit que només vol governar Espanya per seguir esprement a cop de corrupció".

Així, ha criticat que Ayuso comprés mascaretes l'abril del 2020 per fer front a la Covid-19 a una empresa del seu germà "un 72% més cares" del seu preu habitual, la qual cosa creu que demostra que la presidenta autonòmica "aprofitava el pitjor moment de la pandèmia per enriquir-se ella i els seus familiars". Però ha rebutjat que aquesta actuació indigna hagi preocupat massa al Partit Popular, sinó que les queixes de la formació venen per altres raons: "Al PP no li interessa que s'hagi robat, sinó que no s'hagi compartit el botí entre tots", ha conclòs.