La Comissió Bilateral que s'ha reunit aquest divendres al Palau de la Generalitat ha ofert un interessant retrat de les estretors i complexitats per on es desenvolupa les relacions entre el Govern i l'Estat. Després de tot just una hora de reunió, els seus protagonistes han desfilat davant la premsa per explicar dues -o tres- versions radicalment diferents de la trobada. El Govern ha carregat contra la poca voluntat negociadora de l'executiu de Pedro Sánchez. Ho ha fet de manera més discreta la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha advertit que els acords eren "minsos, de poca entitat i massa lents"; i ha reblat el clau, amb contundència, el vicepresident, Jordi Puigneró, que ha denunciat que "Catalunya continua no sent una prioritat per al govern de l'Estat i per al PSOE". Ben diferent ha estat la valoració de la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que ha parlat d'"acords històrics", perquè després de deu anys sense cap traspàs, aquest vespre al Palau de la Generalitat se havien tancat acords sobre diferents infraestructures i s'havien creat noves comissions de treball.

Per part de la Generalitat han participat a la reunió el vicepresident, la consellera de Presidència, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, a més de la Delegada del Govern a Madrid, Esther Capella. Per part del Govern espanyol, la ministra de Política Territorial amb els secretaris d'Estat de Política Territorial, Hisenda i Relacions amb les Corts, a més de la Delegada del Govern, Maria Eugènia GayLa trobada d'aquest òrgan bilateral de negociació en matèria competencial no ha arribat a una hora i s'ha tancat amb el traspàs de diferents infraestructures, a banda d'un preacord sobre Ingrés Mínim Vital i tres comissions de treball, una de les quals sobre beques.

En la roda de premsa posterior, Vilagrà ha iniciat la seva intervenció, abans d'entrar a enumerar acords, destacant la necessitat que els resultats d'aquestes trobades millorin i siguin de més entitat. Al seu costat Puigneró esperava el torn per aprofundir en aquesta queixa, posar en dubte la voluntat negociadora de l'executiu espanyol i alertar que la Bilateral corre el risc d'acabar convertint-se en "només fotos i creació de grups de treball". "Si aquesta és la taula on el govern de l'Estat està posant el principal focus, és evident que no és suficient", ha denunciat el vicepresident en referència implícita a la taula de diàleg. Puigneró ha reclamat que l'executiu espanyol hi "posi el tall gros a les reunions bilaterals" i ha advertit que "l'autèntica prova de foc" seria plantejar-hi el traspàs de Rodalies, la gestió de l'aeroport de Barcelona, i un conjunt de carreteres i traspassos importants. "Cap d’aquests grans traspassos estan a l’horitzó. Això és una evidència: l'Estat no s’ho pren massa seriosament", ha denunciat.

 

Normalitat i satisfacció del govern d'Espanya

Radicalment diferent ha estat la reunió que ha explicat la ministra. "Hem aconseguit normalitzar una comissió molt important, que té a veure també amb el desenvolupament ple de l’Estatut d'Autonomia. Això ja és un símbol de normalitat i satisfacció per la Govern d’Espanya", ha assegurat Rodríguez. Davant les preguntes dels periodistes que han assenyalat la diferència de la seva valoració amb la que acabaven de fer els representants del Govern, la ministra s'ha emparat en la diferent intensitat de la crítica de Vilagrà i Puigneró. No només això, la ministra ha advertit que també la consellera havia parlat d'acords històrics quan, en realitat, Vilagrà ha fet referència a "greuges i edificis històrics".

 

Pel que fa els acords, la consellera ha explicat en acabar la reunió que hi ha hagut "un primer preacord" en relació a la gestió compartida de l'Ingrés Mínim Vital, que se solapa amb la Renda Garantida de Ciutadania de què disposa Catalunya, la qual cosa suposa dificultats de gestió. "Avui era important començar a treballar en aquesta traspàs", ha subratllat.

Ponències tècniques

A més ha enumerat que la Comissió ha acordat la creació de tres ponències tècniques. La primera sobre beques i ajuts escolars, una reivindicació històrica de la Generalitat, que ha de permetre una "gestió més propera" d'aquests fons, que es xifren en 120 milions d'euros que actualment es gestionen centralitzadament. La segona ponència abordarà el traspàs de les assegurances escolars, i la tercera, la valoració dels mòduls econòmics judicials, que afecta a la valoració tant del personal com del material tècnic i actualment es quantifiquen amb la normativa del 1990. 

Entre els acords de la taula hi ha l'assumpció per part de la Generalitat de finques forestals, com 30 km del canal Xerta-Xenia, així com set depuradores que actualment gestiona la Generalitat però no en té la titularitat En aquest paquet també s'ha traspassat el Registre Civil de Barcelona i l'equipament del Turó de l’Home, primera instal·lació meteorològica, que va ser pionera quan es va construir el 1932, però que el 1939 va ser confiscada pel règim franquista.

Puigneró ha assenyalat el traspàs de la B-23, que fa deu anys que reclama la Generalitat, i que permetrà construir un carril bus a l'accés a Barcelona. Però ha afegit que no ha estat possible l'acord sobre el traspàs de la B-30, que es manté encara en fase de treball.

Taula de diàleg 

La ministra ha evitat aportar cap previsió sobre la reunió de la taula de diàleg que s'hauria d'haver convocat a començaments d'any, i s'ha limitat a mostrar la confiança que en les pròximes setmanes es pugui aportar la data de la reunió. Això sí, ha insistit en la millor del clima polític. "Estem millor que com estàvem fa sis o set anys i per tant, ja hem aconseguit alguns objectius d'aquesta taula", ha assegurat a més d'insistir que s'estan produint avenços importants no només en el benestar sinó també en les relacions entre els catalans.