Com ja va fer el PSC, els comuns també han donat plena credibilitat a les informacions que vinculen l'entorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, amb Rússia. Preguntat per aquesta qüestió en roda de premsa, el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha assegurat "ha estat reconegut pels mateixos protagonistes que van fer visites a Rússia per intentar aconseguir el seu suport".

"Formava part d'una estratègia unilateral que era un sense sentit. És un error. No entra en el que ha de fer un país democràtic tenir relacions bilaterals amb Rússia, que és un país que es dedica a desestabilitzar els membres de la Unió Europea", ha afegit.

Les declaracions de Cid han anat en línia del que ja van expressar els seus socis de govern a la Moncloa. "Qualsevol operació que vulgui desestabilitzar Europa no ens sembla positiva i l'hauríem d'arraconar. Que en algun moment el Govern de la Generalitat s'hagi prestat a una certa desestabilització d'Europa no ens sembla una bona notícia", va indicar la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero.

Ple sobre l'aeroport

Per altra banda, Cid ha tornat a demanar que es convoqui un ple extraordinari al Parlament per debatre l'ampliació de l'aeroport del Prat. També ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aclareixi quin és el seu posicionament. 

Cal recordar que tant el Govern com Aragonès han insistit que qualsevol millora de l'aeroport ha de respectar l'espai protegit de la Ricarda i, en aquest sentit, ja va mostrar la setmana passada el seu rebuig al document presentat per Aena que reconeixia que l'ampliació afectaria la Ricarda.

En qualsevol cas, Cid ha afegit que més enllà de l'ampliació de la tercera pista i com acabarà afectant la Ricarda "no es poden plantejar propostes que augmentin les emissions de CO2 en un context d'emergència climàtica". També ha afirmat que cal triar quin model de país es vol per a Catalunya: "un basat en el turisme de platja i el joc o un basat en la ciència, la innovació i la recerca". 

Taula de diàleg

Pel que fa a la taula de diàleg, Cid ha insistit que la seva formació no ha renunciat al referèndum en ser preguntat per les declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en les quals ha afirmat que "no hi ha cap condició per a plantejar un referèndum a curt termini". "Millor que aterrem i menys promeses incomplertes. Després d'una pandèmia i la crisi climàtica, la gent ja no està per tonteries", ha afegit Colau.

Cid ha defensat Colau i ha subratllat que l'alcaldessa "feia referència a les constants polèmiques sobre el pim pam pum i sobre qui va i qui no a la taula". "Nosaltres creiem que cal avançar en la desjudicialització del conflicte, blindar l'autogovern i aconseguir el reconeixement nacional de Catalunya", ha valorat.

 

Imatge principal: el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid / Foto: ACN