Tot i que no hi ha cap sentència emesa ni s'ha celebrat cap judici, el PSC s'ha fet seva la causa judicial que acusa el president a l'exili, Carles Puigdemont, i persones del seu entorn de tenir vincles amb Rússia. 

Ha estat després que el jutge Joaquín Aguirre hagi demanat investigar un nou informe de la Guàrdia Civil que tracta de revelar els presumptes vincles entre el director de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i un empresari rus que viu a Catalunya, Alexander Dmitrenko.

"Qualsevol operació que vulgui desestabilitzar Europa no ens sembla positiva i l'hauríem d'arraconar. Que en algun moment el Govern de la Generalitat s'hagi prestat a una certa desestabilització d'Europa no ens sembla una bona notícia. Faríem reflexionar aquells que s'hagin deixat portar per veus que no interessen. Necessitem una Catalunya, una Espanya i una Europa cada vegada més fortes en un món més interconnectat", ha valorat en ser preguntada per aquesta qüestió la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero.

Cal afegir, però, que fins i tot la Fiscalia s'ha oposat a aquesta investigació per la "falta de motivació lògica de la investigació i, essencialment, pel seu caràcter prospectiu". El fiscal Fernando Maldonado ha subratllat que el jutge no indica quins són els possibles delictes comesos, ni les conductes penalment rellevants, ni la seva qualificació jurídica.

Reforma de la sedició

Sobre la reforma del delicte de sedició, Romero ha assegurat que confia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compleixi amb aquest compromís que forma part del pacte de govern entre el PSOE i Unidas Podemos.

Tanmateix, ha afegit que ara la principal prioritat ha de ser la recuperació econòmica i ha subratllat que encara queden dos anys de legislatura per poder fer-ho.

Crítiques a Aragonès i Borràs

Per altra banda, Romero ha qualificat de "perduts" els primers 100 dies de Pere Aragonès al capdavant de la Generalitat i li ha retret que no hagi dut a terme cap "acció valenta i ambiciosa" en el marc de la recuperació econòmica postpandèmia. 

També ha criticat que l'Executiu d'ERC i Junts depengui de la CUP i ha posat d'exemple que Catalunya estigui a la cua pel que fa a la implantació d'energies renovables. En aquest sentit, ha apostat per impulsar polítiques en aquesta línia i ampliar l'aeroport respectant el medi ambient.

La dirigent socialista també ha blasmat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per atorgar la Medalla d'Honor de la Cambra als independentistes represaliats pel procés. Romero ha reivindicat que s'hauria de donar aquest reconeixement a algú que hagi treballat per tota la societat catalana i ha acusat l'independentisme d'estar "entestat" a dividir.

Romero ha fet aquestes declaracions des del Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, la Noguera), on els socialistes han celebrat unes jornades de treball per encarar l'inici del curs polític. El resultat ha estat la presentació d'un pla de govern que recull un total de 199 mesures.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: ACN