El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit a Aena que rectifiqui el seu pla per ampliar l'aeroport del Prat per evitar malmetre l'espai protegit de la Ricarda. El president ho ha fet a través de dos tuits després que sortís a la llum el Document d'Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026 de la societat aeroportuària que especifica que "l'ampliació del camp de vols, i concretament de la pista 07R/25L i els seus rodaments associats cap a l'est, mantenint el llindar per a aterratges en la ubicació actual, afectaria zones de la Xarxa Natura 2000".

"El DORA d'Aena que s’ha fet públic avui no reflecteix el consens establert en el si del Govern: assegurar la inversió sense donar res per tancat i definir els propers passos amb un ampli acord de totes les administracions", ha escrit Aragonès.

TUIT aragonès

"Exigim explicacions i la rectificació d’un DORA que malmet la zona protegida de la Ricarda. Cada pas que es faci ha d'incloure el compromís de consens. Preservar els espais naturals no és una opció, és una obligació no negociable", ha alertat.

El DORA, que s'haurà de debatre i aprovar en el Consell de Ministres abans del proper 30 de setembre, precisa també la inclusió de les actuacions corresponents a les mesures compensatòries i dels terrenys que fos necessari adquirir a tal fi, en les inversions 2022-2026. El document que recull aquest projecte d'ampliació del Prat l'ha presentat aquest divendres Aena davant la Comissió de Coordinació Aeroportuària de Catalunya.

Abans que es pronunciés el president, el Govern ja havia aclarit que aquest text només s'encarrega de fixar les tarifes aeroportuàries i que no té la capacitat per establir com s'han de dur a terme les inversions previstes. L'eina que permet fer-ho és un pla director, que ha de passar pels filtres del govern espanyol, la Comissió Europea i la mateixa Generalitat, que ha reiterat en diverses ocasions que no es farà res que no respecti el medi ambient.

Acusen el Govern de mentir

Tanmateix, ja hi ha qui ha sortit a acusar l'Executiu català de mentir. És el cas de la tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que ha denunciat en una entrevista a TV3 que el projecte "està ple de "mentides, opacitat i secretisme". "La Generalitat ens ha estat mentint, perquè ens va dir que la possible afectació de La Ricarda s'anava a discutir més tard, però no", ha indicat Sanz

Per la seva banda, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, s'ha mostrat molt disgustat pel document d'Aena i ha carregat contra l'ens per tenir "la pretensió de destruir La Ricarda de forma clara i evident". També ha carregat contra Aragonès i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, per, al seu parer, haver mentit sobre la preservació de la Ricarda en el projecte.

ERC veu "impossible" donar suport a la proposta d'Aena

Esquerra Republicana ha publicat un comunicat en el qual s'oposa frontalment a la proposta d'ampliació que recull el DORA d'Aena, que preveu afectar l'espai de la Ricarda. El partit republicà considera que cal treballar "en la necessitat de millorar una infraestructura d'aquestes característiques amb inversions, però en cap cas a costa de malmetre un espai natural ni de trinxar el territori".

En aquesta línia, assenyalen que "és impossible donar suport a aquesta proposta, ja que incompleix les dues premisses del principi d'acord sobre la inversió al Prat". En aquest sentit, refermen que "el fet que s'hagi acordat una inversió de l'Estat al Prat no implica en cap cas haver tancat cap proposta concreta d'ampliació" i que "la inversió que s'hi faci ha de garantir el respecte ambiental i el compliment estricte de les normatives ambientals europees sobre la protecció dels espais naturals i la biodiversitat".

Finalment, conclouen el text afirmant que no avalaran una reforma de l'aeroport "que impliqui destruir un espai natural, ni és necessari ni és negociable". També demanen al PSOE i Unidas Podemos que "si veritablement també defensen la protecció dels espais naturals i la biodiversitat, facin valer el seu pes al Consell de Ministres que és qui ha d'aprovar la proposta".

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès / Foto: ACN