L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es mostra més taxativa que, fins i tot, els seus companys de partit a Madrid d'Unidas-Podemos pel que fa a la taula de diàleg. Seguint la moda de marcar els temes a parlar abans que es trobin ambdós governs, la líder dels comuns a Barcelona descarta totalment qualsevol aspiració independentista catalana: "És evident que no hi ha cap condició per plantejar un referèndum a curt termini. Millor que aterrem i menys promeses incomplertes. Després d'una pandèmia i la crisi climàtica, la gent ja no està per tonteries", ha dit en declaracions a TV3.

L'alcaldessa titlla de "tonteries" un referèndum a curt termini que defineix amb aquest apel·latiu pel fet de comparar-ho amb esdeveniments viscuts anteriorment com la covid-19. Des de l'Ajuntament de Barcelona, han matisat per a aquest diari que les "tonteries" no es volien referir exactament al referèndum sinó "a la política del pim pam pum".

Novament, Colau deixa veure signes de fatiga sobre un tema que la carrega: "No es pot prometre que hi haurà un referèndum. Tot això fa mal a la política", ha insistit. Malgrat el seu clar posicionament, demana "no fer campanya electoral", sobretot per a les properes eleccions municipals, d'aquí a dos anys, "perquè queda molt". Ara bé, deduir si fa aquesta mena de declaracions sobre el referèndum per entendre les seves aspiracions polítiques més enllà del consistori, Colau no ho deixa clar: "No està en els meus plans anar a una altra cosa. Estic entregada a l'alcaldia de Barcelona després de dos anys durs i complicats. No he decidit encara, tenia un compromís de dos mandats".

No a l'aeroport ni als Jocs

En les relacions amb el Govern del president Pere Aragonès, Colau també s'ha mostrat molt crítica en dues qüestions: l'ampliació de l'Aeroport del Prat i els Jocs d'Hivern. Sobre la primera qüestió, abandera una oposició ferma i demana que Esquerra concreti de quina banda està. A més, l'alcaldessa ha admès que la incidència des de la seva posició per frenar aquest hub és baixa, però des de l'Ajuntament ha recordat que "la darrera paraula" la tindrà ella, malgrat el que diguin els seus socis de govern socialistes: "Ens passa a tots els governs, ja no hi ha majories absolutes i s'han de fer diferents coalicions".

 "L'ampliació de l'aeroport significa augmentar molt les emissions. No és només destruir la Ricarda, sinó ampliar 20 milions de passatgers que bàsicament són turistes. Això és no aprendre res del model que està passat i ha fracassat. Estic emprenyada amb aquest tema perquè no he vist cap informe i fa mesos que els demano". I cap a AENA també ha llançat un missatge: "El seu model és el del pelotazo que hem vist tota la vida". L'alcaldessa ha lamentat que no comptin amb el seu punt de vista en aquest punt, però tampoc amb uns futuribles Jocs Olímpics d'Hivern. Tant és així, que assegura no haver vist cap informe: "A mi ningú m'ha dit res ni m'ha presentat cap proposta". I demana al president Aragonès que li enviï l'estudi de viabilitat d'aquest projecte.

Pel que fa a la reobertura de l'oci nocturn, ara tira pilotes fora. La setmana passada demanava al Govern que es plantegés la reobertura i ara ha sigut més prudent en el seu missatge: "Hem d'evitar polèmiques, en temes sanitaris hem demostrat lleialtat al Govern. El que sí diem és que des de la proximitat i el coneixement, si no obre l'oci nocturn, quan hi ha una activitat, es genera un efecte crida. L'activitat es fa amb tota la normativa però al voltant d'aquesta, es pot produir una concentració de gent que facin coses no previstes".

Imatge principal: fotografia de recurs de l'alcaldessa Ada Colau en les darreres festes de Sants