Els comuns pressionen ERC perquè doni el suport als pressupostos de l'Estat. La presidenta d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha respost als republicans que no entendria i "no tindria sentit" que no ho fes quan sí ho van fer el 2021 i aquests són "millors".

Albiach ha contestat així el president d'ERC, Oriol Junqueras, que aquest dissabte assegurava que quedava molt recórrer per aconseguir el sí de la seva formació.

Oriol Junqueras Consell ERC / Captura

El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, durant el Consell Nacional d'aquest dissabte. / ERC

Demanen una negociació "no partidista"

Albiach ha considerat que aquestes declaracions s'han d'agafar "amb molta cautela" dins d'un procés de negociació i ha demanat abordar aquest assumpte com una qüestió de país i no "partidista". A més, ha reclamat no només a ERC sinó també a Junts i la CUP que negociïn els comptes perquè són "objectivament bons" per a Catalunya.

Albiach ha assegurat que els comptes suposen un increment del 6% de les inversions que rebrà Catalunya. Per això, no entendrien que ERC s'hi oposés quan va avalar els comptes anteriors. En aquest sentit, ha instat ERC, Junts i CUP a reconèixer que són uns bons comptes. Ha reconegut però que sempre es poden millorar i per això els ha animat a negociar per "portar-los una mica més enllà".

Deixar enrere l'aeroport i apostar per Rodalies

D'altra banda, ha defensat que mentre el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, treballa per "ressuscitar projectes morts" – en al·lusió a l'ampliació de l'aeroport del Prat -, els comuns han treballat per uns pressupostos que incloguin el traspàs de Rodalies i permetin que Catalunya "sigui un país de trens".

La presidenta dels comuns ha defensat així les inversions en Rodalies que inclouen els comptes i ha demanat al president del Govern, Pere Aragonès, que negociï com es duu a terme aquest traspàs. "Li diem que deixi de rescatar projectes que ja estan morts i enterrats i presenti el pla de Govern que va lligat al traspàs", ha manifestat.

Uns pressupostos "bons" per Catalunya

Tant Albiach, com el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, i el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, han defensat que els comptes són bons per a Catalunya. A més, han assegurat que són socials i territorialment "justos". Entre d'altres, han posat en valor les inversions per la reindustrialització, el suport a les comunitats i els ajuntaments, l'aposta per la lluita contra el canvi climàtic, per la joventut i per la cultura.

En clau de política estatal, Asens ha valorat que si els anteriors comptes van començar amb una foto del líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb la de Cs, Inés Arrimadas; aquests ho han fet amb una entre Sánchez i la vicepresidenta Yolanda Díaz. Ha valorat que això ja significa un canvi i fa pensar que aquest cop el PSOE no tindrà la "temptació" de mirar a la dreta.

El president d'UP al Congrés ha expressat la voluntat d'obtenir el màxim de suports possibles i per això s'ha mostrat obert a negociar amb totes les forces. Ha afegit però que no són "ingenus" però que sí esperen aconseguir els vots favorables del "socis" d'aquest govern.

 

Imatge principal: Jèssica Albiach, Jaume Asens i Joan Mena en roda de premsa el 17 d'octubre del 2021. / ACN