Nous pressupostos de l’Estat, nova negociació complicada del govern espanyol amb els grups parlamentaris. Sense anar més lluny, aquest dilluns des d’ERC han avisat que no s’ha fet els deures i que, ara per ara, votarien en contra del projecte de comptes públics. Davant d’això, des de La Moncloa prefereixen treure-hi ferro. Ho atribueixen més aviat a un moviment en clau interna catalana i confien que s’hi acabaran posant bé. De la mateixa manera, també estenen la mà a altres formacions. Alguna de forma més realista, com Junts per Catalunya, i altres més de cara a la galeria, com és el cas del PP i Ciutadans. També han aprofitat per desvincular-ho del traspàs de Rodalies.

Aquest mateix dimecres seran presentats els nous PGE al Congrés per part de la ministra Maria Jesús Montero. I justament s’aferren a això per a respondre als republicans. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez ha considerat “precipitat” que es manifestin sobre un projecte “que desconeixen”, que no ha entrat encara a les Corts. “Descartar-los abans de conéixer-los no crec que sigui el més adequat”, ha assegurat, després de recordar als republicans que seran els comptes amb més inversió de la història, també per a Catalunya.

De fet, fonts de l’executiu central atribueixen les declaracions d’ERC d’aquest dilluns a una gesticulació en clau catalana, perquè els republicans “han de fer els seus equilibris”. En aquest sentit, remarquen que hi ha un bon clima en les converses que mantenen i confien que acabaran avenint-s’hi.

Més enllà d’ERC i del PNB, els dos “socis prioritaris” de La Moncloa, Isabel Rodríguez també ha volgut estendre la mà a altres formacions del Congrés. En primer lloc, a Junts per Catalunya, “però no només aquests quatre diputats”. En aquest sentit, la portaveu espanyola s’ha dirigit tant al Partit Popular com a Ciutadans, assegurant que “no descarten” aquest escenari. “Els pressupostos són la garantia que podrem continuar avançant en el nostre pla de recuperació, reforçant l’estat del benestar i afrontant el procés de transformació i modernització del nostre país”, ha defensat la dirigent socialista. Per això ha demanat “ampliar tots els suports necessaris”.

En aquest context, Rodríguez ha aprofitat per a dirigir-se a Pablo Casado, en la vigília de la celebració del 12-O. “Demà és un dia bonic per a reflexionar com fer patriotisme”, li diuen des de La Moncloa. És un bon dia “perquè el senyor Casado reflexioni” i perquè Espanya “torni a tenir una oposició d’estat” en el PP.

Traspàs de Rodalies

Una de les qüestions que ha aparegut també és el traspàs de Rodalies que reclama la Generalitat. La també ministra de Política Territorial ha remarcat que hi ha pendent una reunió del grup de treball “per a abordar els detalls” i que “estem en procés de parlar, entendre’ns i treballar què és viable i què no”. En aquesta línia, fonts del govern central insisteixen a desvincular-ho de la negociació pressupostària. Aquestes mateixes fonts admeten que té certa “complexitat tècnica”, però al mateix temps subratllen que hi ha “voluntat” de tirar-ho endavant.

Descentralització d’institucions

La dreta, amb Isabel Díaz Ayuso al capdavant, ha saltat a la jugular de Pedro Sánchez per obrir el debat sobre la descentralització, fora de Madrid, de certes institucions de l’Estat. La presidenta madrilenya ha arribat a dir que volen “destrossar Madrid”. En primer lloc, des del govern espanyol remarquen que serien noves institucions o centres, no un trasllat, i que busquen repartir les oportunitats a tots els territoris. En segon lloc, Rodríguez ha acusat Ayuso de “buscar cada dia una excusa per a confrontar amb el president Sánchez”. Li ha reclamat calma. I li ha avisat que el problema el té amb els seus socis, sense citar explícitament Vox, que volen “desmantellar l’Estat de les autonomies”.