El diputat dels comuns al Congrés Joan Mena ha apressat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a tirar endavant la reforma de la sedició que està impulsant el seu portaveu, Jaume Asens. Mena ha volgut fer aquest toc d'atenció al ministre socialista després que aquest hagués assegurat que no se sentiria "incomplidor" si la reforma del delicte no arribava abans que acabés el 2020.

Els comuns han assegurat que no estan d'acord amb aquestes paraules i que al seu partit "sí" que l'importa que els presos polítics siguin a la presó quan hi ha "viabilitat" perquè puguin sortir. Així doncs, Mena ha insistit que el compromís de la seva formació es manté intacte, tant com a grup parlamentari com a soci del govern de coalició.

"Espero que siguem capaços de complir els terminis" ha desitjat, afegint que opina que queda temps perquè els presos i les preses polítiques surtin de la presó abans de les eleccions catalanes del 14-F. En aquest sentit, ha recordat que fa "mesos" que el ministre de Justícia té la proposta d'Asens sobre la taula. "Ja vam dir que anàvem tard i que feia temps que haurien d'haver iniciat la tramitació del codi penal" ha lamentat.

Missatge a ERC

Sobre els pressupostos espanyols, Mena ha assegurat que "votar-hi en contra és posar un pal a les rodes del futur dels catalans i catalanes". Tot i que ERC ja va confirmar el seu 'Sí' als comptes, el portaveu ha tornat a reclamar que "s'emancipi de la postconvergència", en referència a JxCat, "i comenci a mirar més en direcció als acords progressistes i plurinacionals que s’estan trobant al Congrés". 

Per als comuns, els republicans no poden fer acords de "futur" si aquests passen per JxCat. En aquest sentit, ha comentat que els sorprèn que els republicans tinguin una posició tan "dual", i que el "paper" que fan al Congrés no es correspon amb el del Parlament. "Demanem que tinguin valentia i que no es repeteixi la situació d'operació que hi ha actualment", ha insistit.

Cal recordar que més enllà d'ERC i Bildu, els pressupostos comptaran també amb el suport del PNB i el PDeCAT.