Els partits polítics bascos ja van per feina a Madrid. Ahir va ser EH Bildu qui va convocar una assemblea nacional extraordinària per proposar a les seves bases el vot a favor dels pressupostos de l'Estat. Avui ha estat el PNB qui ha anunciat el  dels seus sis diputats al Congrés als comptes públics del govern espanyol de coalició. Ho ha comunicat en roda de premsa el seu portaveu a la cambra baixa, Aitor Esteban, després que els hagin acceptat un segon paquet d'esmenes. La setmana passada els jeltzales ja van acordar amb el govern espanyol un primer paquet esmenes, que incloïa l'eliminació de l'impost al dièsel. Per això ja estan en disposició de confirmar el vot favorable, probablement en resposta al moviment de l'esquerra abertzale.

El segon paquet d'esmenes acordat pel PNB anunciat avui inclou el canvi de mans de les casernes de Loiola, que seran traspassades del Ministeri de Defensa a l'Ajuntament de Donosti abans que acabi l'any 2021. També contempla inversions en R+D+I, un impuls a l'energia eòlica, l'aposta per l'aeroport de Vitòria i una sèrie d'infraestructures per al País Basc. Aitor Esteban s'ha mostrat satisfet perquè s'han acceptat la meitat de les seves esmenes.

Ahir va ser el torn d'EH Bildu. Després de reunir-se al matí, la Mesa Política de la formació abertzale va prendre dues decisions. La primera, convocar aquest dijous a les 18:30 una assemblea nacional extraordinària per analitzar la posició davant dels pressupostos generals de l’Estat. La segona, fer en aquesta assemblea una proposta a ratificar per les bases: que els cinc diputats d’EH Bildu al Congrés votin favorablement els nous comptes públics. Ho va anunciar el coordinador general de la formació, Arnaldo Otegi, que va negar cap contrapartida amb l'acostament de presos d'ETA, com denuncia la dreta espanyola.

Així, a falta que les bases d'EH Bildu ratifiquin el vot favorable, el govern espanyol ja comptarà amb onze vots favorables --sis del PNB i cinc de Bildu-- provinents del País Basc, que se sumarien als 155 del PSOE i Unidas Podemos. Ara Pedro Sánchez ja mira cap a Catalunya, on espera poder arribar a una entesa amb ERC i els quatre diputats del PDeCAT.