El PDeCAT ha ratificat a l'executiva ampliada d'aquest matí l'acord a què ha arribat amb el govern de Pedro Sánchez per votar a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat. La candidata demòcrata a les eleccions al Parlament, Àngels Chacon, ha fet aquest anunci en una roda de premsa en què ha contestat la crida a la unitat de l'independentisme que va llançar anit Laura Borràs després de ser escollida presidenciable de JxCat a les primàries del partit. "La unitat, a banda de dir-la, s'ha de practicar", ha advertit a més de retreure a Junts que intentessin dissoldre el PDeCAT.

Chacon ha argumentat que votaran "a favor de retirar una pressupostos desfasats, els del 2018 de Mariano Rajoy" i ha subratllat que, tot i no ser decisius, han volgut negociar "per ser útils als ciutadans de Catalunya", amb acords com el traspàs a la Generalitat del finançament de Rodalies que ara tenia el ministeri d'Hisenda o "salvar la viabilitat econòmica de la Universitat Oberta de Catalunya".

Allunyar-se del populisme

"Aquest acord demostra que fem política, que dialoguem, que som útils a la ciutadania, centrar el país també vol dir això allunyar-se del populisme i actuar amb rigor. En cap moment deixarem de denunciar el dèficit fiscal, però en aquest moment era un exercici de responsabilitat portar tots aquests ajuts", ha subratllat Chacon que ha sintetitzat el posicionament del PDeCAT assegurant: "Fem política, dialoguem, som útils a la ciutadania".

Pel que fa l'elecció de Borràs com a candidata de JxCat i la seva crida a la unitat, Chacón ha replicat que ha estat el PDeCAT qui ha "practicat aquesta unitat", però cal no confondre unitat amb uniformitat. En aquest punt ha insistit que com a consellera no va apartar mai del càrrec ningú de la seu departament pel fet que s'afiliés a JxCat. "També aquí es demostra la unitat", ha retret en referència implícita a la seva expulsió del Govern arran del trencament entre PDeCAT i JxCat.

"Suma i unitat s'ha de practicar, i s'havia de practicar molt abans. Hem de tornar a reconstruir unitats, però quan l'opció que se'ns formulava reiteradament era la dissolució no sé si això és parlar de sumar. Nosaltres hem demostrat que sempre hem intentat sumar i integrar, però que ens intentin dissoldre, no", ha subratllat.

Model de país

Chacon ha insistit que la raó del trencament amb JxCat va ser no per discrepàncies sobre la independència sinó arran de les diferències sobre el model de país que defensen. 

Per aquesta raó, ha mostrat preocupació per la referència de Borràs a partits "netament independentistes". "Em sona a exclusió, a veritat absoluta. Jo el diàleg l'entenc d'una altra manera, assumint la diversitat", ha replicat.

La candidata que s'ha referit repetidament a JxCat i PDeCAT com a "dues ànimes", ha argumentat que els demòcrates tenen clar que volen assolir la independència, però hi ha diferències sobre com fer-ho: "Nosaltres hem posat uns límits molt clars, no a paralitzar el país i no a la violència", ha insistit.