D'entrada, mutis. Durant la seva exposició inicial a l'habitual roda de premsa de cada dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha evitat parlar de la manifestació de dissabte a Madrid. En canvi, sí que ha lloat la protesta feminista del 8-M i les marxes dels estudiants pel clima. Preguntat per la poca presència de dirigents dels comuns a Cibeles, només hi havia Gerardo Pisarello, Mena ha justificat que "no cal estar present en una manifestació, nosaltres ho defensem cada dia (el dret d'autodeterminació)" i ha afegit que "des de 2015 que defensem les mateixes propostes polítiques".

No hi van ser ni Colau ni Asens, ni Iglesias ni Montero ni Echenique, ni Carmena. Tot i això, els comuns consideren que "l'espai del canvi estava prou representat" amb Pisarello i amb Diego Cañamero, diputat andalús al Congrés i que va ser la cara més coneguda de l'òrbita de Podemos. 

Es resisteixen a parlar d'escissió

Salta a la vista que els comuns viuen hores baixes, en bona part, pel debat nacional. Dos dels seus vuit diputats al Parlament saltant del barco perquè troben tova la defensa que es fa del dret a decidir i a l'extrem oposat, el guanyador de les primàries de Podem, Óscar Guardingo, renunciant a les llistes perquè considera que Asens -el cap de llista a les generals- té un perfil massa independentista. Malgrat la crisi, a Catalunya en Comú es resisteixen a parlar d'escissió. 

"És cert que no estem en el punt de confluència on ens agradaria estar", ha reconegut el portaveu Joan Mena, "però hem avançat". Els comuns circumscriuen les fuites a fets aïllats que "responen a interessos personals", en referència a Elisenda Alamany, que negocia anar de número dos d'Ernest Maragall a la llista d'ERC per Barcelona, i Joan Josep Nuet, quart a la candidatura de Junqueras al Congrés.

Atac a ERC i Artadi

Des de Catalunya en Comú evidencien el seu ressentiment i "profunda decepció" amb ERC, a qui acusen d'actuar amb les  "formes de la vella política, se situen al bàndol de Ciutadans amb pràctiques com el transfuguisme". Mena ha aprofitat per tornar a demanar a Alamany i Nuet que tornin l'acta de diputats, "és el mínim que podrien fer". 

La número dos de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, també ha centrat bona part de les crítiques del portaveu dels comuns. Després que l'encara consellera hagi manifestat públicament que de cap manera faran alcaldessa Ada Colau i que l'objectiu és fer-la fora, Mena ha afirmat que "no ens sorprèn, perquè Artadi va ser l'executora de les retallades del govern d'Artur Mas. I s'ha preguntat si "és aquest el projecte que vol exportar a l'Ajuntament de Barcelona". 

La precampanya està sent (in)tensa. La campanya promet ser explosiva. Després hauran d'arribar els pactes...