Oriol Junqueras, Gabriel Rufián i Carolina Telechea seran l'equip titular d'ERC a les eleccions espanyoles del 28-A. Així ho ha ratificat un consell nacional del partit celebrat aquest dijous tarda, que també ha decidit cedir la quarta i desena posició als comuns crítics agrupats en la plataforma Sobiranistes, amb qui formaran coalició. Així, el quart lloc l'ocuparà amb tota probabilitat Joan Josep Nuet.

El consell ha decidit que Rufián repeteixi com a cara visible del partit al ser el "candidat efectiu", tot i cedir la primera posició al líder del partit, Oriol Junqueras, per denunciar la situació dels presos i fer-la visible un cop més en una cita electoral. El fins ara portaveu adjunt a Madrid farà tàndem amb l'exsocialista Carolina Telechea, que va entrar com a diputada al Congrés en el lloc d'Ester Capella. Telechea és persona de la màxima confiança de Junqueras i el partit valora molt positivament la feina feta a la cambra espanyola, malgrat el poc temps que hi ha estat.

En quart lloc, hi haurà un representant de Sobiranistes. En aquest cas, Joan Josep Nuet, que és el fitxatge estrella que els republicans han aconseguit arrencar dels comuns per anar a les llistes. Nuet, que encara és diputat dels comuns, oficialitza així el trencament amb l'espai d'Ada Colau pel procés sobiranista.

L'equip dels republicans el completarà Montse Bassa -germana de la consellera empresonada Dolors Bassa- per Girona, Jordi Salvador per Tarragona i Xavier Eritja per Lleida. A més, el consell nacional ha ratificat que Raül Romeva, també conseller empresonat, sigui candidat al Senat.

Les llistes completes

Per la demarcació de Barcelona, seguiran a Junqueras, Rufián i Telechea al Congrés, la jurista brasilera i activista social, Maria Dantas, en el cinquè lloc de la llista; el diputat al Parlament, Gerard Gómez del Moral, en el sisè; la candidata del Jovent Republicà, Marta Rosique, en el setè lloc; i l'actual diputat al Congrés, Joan Capdevila, en el vuitè.

La llista per Girona, Bassa anirà seguida de l’actual diputat al Congrés, Joan Margall, i la sociòloga Laia Cañigueral. Per Lleida, Eritja farà tàndem amb Inés Granollers, mentre que per Tarragona, a més del sindicalista Jordi Salvador, que repeteix de cap de llista, hi haurà l’ebrenca Norma Pujol, actual directora de Joventut.

A més de Raül Romeva, els candidats per Barcelona al Senat són, la fins ara diputada al Congrés, Ana Surra i el senador Robert Masih, com a número 2 i 3, respectivament. Per la demarcació de Girona, Jordi Martí repeteix com a número 1 i Elisenda Pérez serà la número 2. Per Lleida, Sara Bailac encapçala la llista, seguida de Miquel Caminal. Per últim, per la demarcació de Tarragona, Miquel Aubà i Laura Castelrepeteixen com a candidats.