Just el dia en què Jordi Cuixart i Jordi Sànchez sumen 17 mesos de presó, l’independentisme ha portat a Madrid la seva reivindicació com un clam en defensa de la democràcia i la llibertat a Espanya. "Som i serem un dic de contenció contra la intolerància i l'odi", ha proclamat des de l'escenari el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, mentre milers de persones -120.000, segons l'organització i 18.000, segons la delegació del Govern- omplien de groc i estelades el centre de la capital espanyola en una manifestació històrica al crit de "No passaran!" i rere el lema L'autodeterminació no és un delicte.

El recorregut de la capçalera ha començat en el tram entre la font de Neptú i la Cibeles. Allà s’ha situat una important representants del Govern, encapçalada pel president, Quim Torra, que tan bon punt ha arribat a Madrid s'ha trobat blindat enmig d'un cordó del CNP gairebé impenetrable fins i tot per al seu equip, la qual cosa ha fet saltar espurnes amb els Mossos que l'acompanyaven. Amb Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, així com el vicepresident d’Òmnium Cultural i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, a més d'una nombrosa representació de diputats del Parlament i de les Corts, alcaldes i representants de les organitzacions catalanes i espanyoles que han fet costat a la convocatòria.

Crits d’hem vingut a acomiadar-nos o aquest judici és una farsa, s’han corejat al pas de la capçalera, junt amb els clams d’independència o ni oblit ni perdó i l'exigència d’unitat, que s'ha escoltat al pas dels representants polítics.

L'acte ha començat amb un recull d’imatges del judici contra els presos polítics al Suprem, seguit d’un minut de silenci per l'atemptat de divendres a Nova Zelanda que ha fet emmudir el passeig. Al costat de la capçalera només ha trencat el silenci la veu d'un home cridant un Viva España! que ha resultat perfectament audible.

L'escenari, al final del recorregut de la manifestació pel passeig del Prados’ha situat junt a l’emblemàtica Cibeles, on el Madrid celebra les seves victòries futbolístiques, i davant de l'Ajuntament madrileny. Han pres la paraula en l'acte les organitzacions independentistes i les famílies de l'Associació Catalana pels Drets Civils, però també les famílies d'Altsasu, sindicats alternatius de l'Estat espanyol i el col·lectiu Madrid Solidari i Republicà.

Defensar la democràcia

“Avui no hem vingut a provocar ningú, hem vingut a defensar colze amb colze els drets fonamentals i la democràcia que estan en risc, des de la dignitat que representa el poble de Catalunya”, ha assegurat Mauri després d'agrair el suport “al Madrid obert i antifeixista, que acull els independentistes”.

El vicepresident d'Òmnium, que ha emplaçat de nou el president Pedro Sánchez a retirar les acusacions de l'Advocada de l'Estat contra els presos, ha assegurat que defensar l’autodeterminació de Catalunya “és defensar la democràcia a Espanya” i que l’1-O el sobiranisme català va fer tremolar els fonaments del règim del 78. Mauri ha acabat el seu parlament llegint una carta de Cuixart en què assegura que mai hi haurà confrontació entre els independentistes.

Paluzie, que ha intervingut en primer lloc, ha subratllat que la reivindicació independentista “no és contra ningú” sinó “una oportunitat per a tots, per tenir relacions d’igual a igual entre pobles veïns i germans, que no estiguin marcades ni per la dominació ni pel victimisme”.

La presidenta de l’Assemblea ha assegurat als catalans que han viatjat a Madrid -“potser amb dubtes, però amb aquesta persistència i constància, fins i tot quan ens equivoquem”- que aquesta pressió no és en va, i que el judici s’ha de convertir en un altaveu de denúncia. “Hem de ser conscients que no tindrem més que el que ens guanyem nosaltres mateixos. Persistim, lluitem, vencerem”, ha emplaçat.

En nom dels familiars de l’Associació Catalana pels drets Civils ha intervingut l'esposa de Josep Rull, Meritxell Lluís, que ha advertit contra la deriva antidemocràtica i ha cridat a frenar el feixisme; i  Antxon Ramírez, pare d’Adur, ho ha fet nom dels pares d’Altsasu. També ha pres la paraula Jaime Pastor de Madrid Solidari i Republicà i Óscar Reina dels sindicats alternatius de l’Estat espanyol. L'acte s'ha tancat amb la interpretació de L'Estaca, de Lluís Llach.

Ha estat un dissabte estrany a la capital espanyola, que des de primera hora del matí ha comprovat com els independentistes es feien cada cop més visibles pels carrers del centre de la ciutat. Mica a mica s'han anat blindant el Congrés, que es troba molt a prop de la zona per on circulava la manifestació, i la plaça de la vila de París on es troba el Tribunal Suprem, que jutja el procés. A mida que els manifestants s'han concentrat al passeig del Prado les mesures de seguretat han estat cada cop més evidents fins que a partir de les quatre de la tarda s'ha tallat la circulació en el tram previst per al recorregut, que ha quedat cuirassada per un gran desplegament policial.

Malgrat això no s'han produït incidents al llarg del dia, tot i que alguns madrilenys no han amagat el seu malestar amb la concentració i que al matí, des de les xarxes s'ha denunciat que la Guàrdia Civil havia aturat alguns dels autocars que es dirigien a la capital espanyola.