Els comuns han alertat que la llei general de comunicació audiovisual que prepara el govern espanyol, i que desprotegeix totalment el català, "no està tancada". En roda de premsa des del Parlament, el portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha assegurat que "estem davant d'una negociació que no està tancada, sinó que encara està oberta".

Així doncs, Cid ha assenyalat que el text de l'avantprojecte de llei depenent del Ministeri d'Economia no és "definitiu". I ha reivindicat que si això és així ha estat per la petició tant de la seva formació com d'Unidas Podemos per no donar el tema per tancat.

Per a Cid, "cal millorar el text de partida del Ministeri d'Economia amb temes com el blindatge del català". També ha demanat millorar "el finançament de les televisions autonòmiques" o "els sistemes de cogovernança".

En referència a la reacció enfurismada de l'independentisme, que va qualificar la llei de "nou embat contra el català", Cid ha apel·lat a les "forces catalanistes" a "treballar conjuntament". "Seria bo que ens deixéssim de tirar-nos el català pel cap i que treballéssim per defensar-lo en noves realitats com les de les plataformes digitals", ha afegit tot recordant les dificultats que, al seu parer, el Govern també té per protegir la llengua en àmbits com el de les universitats.

Traspàs de Rodalies

Per altra banda, Cid ha celebrat l'assistència de 10.000 persones a la manifestació contra l'ampliació de l'aeroport que va tenir lloc diumenge a Barcelona i ha reivindicat que la seva formació sempre ha tingut un posicionament clar. 

En aquest sentit, ha afirmat que ara cal que els governs català i espanyol negociïn "el traspàs efectiu de Rodalies" i ha apuntat que això "suposaria una inversió més gran" que la de l'aeroport. "Cal avançar en les inversions sostenibles i en el transport de la majoria", ha indicat, animant els grups a concretar aquest traspàs en la negociació dels pressupostos espanyols.

Precisament sobre els pressupostos, Cid s'ha mostrat convençut que s'aprovaran i ha ironitzat que el mateix conseller d'Economia, Jaume Giró, vol que s'aprovin pel que suposaran per a Catalunya.

Càrrecs i llei electoral

Pel que fa a la renovació dels 112 càrrecs, Cid ha confirmat l'inici de contactes amb la resta de grups i ha fet una crida als partits més grans, el PSC, ERC i Junts, a deixar debats "partidistes" a l'hora de renovar càrrecs en organismes com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

"S'hauria de fer una reflexió sobre si hem d'entrar en debats partidistes amb quotes als mitjans o hauríem d'escollir persones de reconegut prestigi i que la CCMA sigui regida per criteris periodístics i professionals", ha apuntat.

De fet, aquesta mateixa petició també l'ha fet per a la realització de la llei electoral. Avui mateix s'ha confirmat que el seu grup, el socialista i el de Ciutadans signaran la ponència conjunta impulsada per ERC per dur-la a terme.

 

Imatge principal: el protaveu d'En Comú Podem, David Cid / Foto: ACN