Més de 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest diumenge a Barcelona per demanar la paralització definitiva de l'ampliació de l'aeroport del Prat sota el lema "Pel clima, la salut i la vida". El clam ecologista ha pres el carrer Tarragona de Barcelona per reclamar també la defensa del patrimoni natural de tot el país.

Convocats a les dotze del migdia, per les plataformes Zeroport i Ni un pam de terra i sota proclames com "clima o mort", els manifestants també han reclamat que Catalunya variï el model econòmic i productiu expansiu que porten aquestes macroinfraestructures. 

221A3304

Fotografia: Montse Giralt

Aquesta manifestació s'ha produït després que fa una setmana el govern espanyol dinamités el pacte al qual havia arribat amb el Govern el passat 2 d'agost per ampliar l'aeroport. Aquell pacte no escrit assegurava la defensa de la Ricarda i de la biodiversitat del delta del Llobregat, però l'executiu central va assegurar que les inversions de 1.700 milions d'euros no es portarien a terme per "falta de confiança" després que el president Pere Aragonès critiqués el pla d'Aena, que sí que assegurava que la Ricarda seria destruïda per ampliar la pista de l'aeroport. 

Manifestación Prat contra aeropuerto Prat : Montse Giralt

Fotografia: Montse Giralt

Segons l'organització, que agrupa més de 300 entitats, unes 40 columnes s'han acostat des de tots els punts del país i ha qualificat la marxa com tot un èxit, fins al punt que han assegurat que han aconseguit congregar fins a 90.000 persones i que s'ha desenvolupat en un ambient festiu des de la plaça Espanya fins a la plaça dels Països Catalans.

Durant la manifestació, diverses entitats, a part de posicionar-se en contra de l'ampliació del Prat i la defensa del delta del Llobregat, també han aprofitat per recordar les diferents lluites ecologistes existents a Catalunya, com la defensa de la Costa Brava, la no ampliació de l'aeroport de Sabadell o la defensa del delta de l'Ebre i la Costa Daurada.

 

CUP, ERC i comuns donen suport a la mobilització

La manifestació també ha tingut la presència de tres partits polítics presents al Parlament. ERC, CUP i comuns han fet acte de presència per reclamar que no s'efectuï l'ampliació de l'aeroport. Qui no ha fet acte de presència a la manifestació ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha mostrat molt en contra de l'ampliació i tampoc hi ha assistit cap membre del Govern, tot i que la seva portaveu, Patrícia Plaja, va plantejar-ne la possibilitat. 

Per part d'Esquerra, soci majoritari del Govern, l'exconseller Raül Romeva ha assegurat que Catalunya ha de variar el seu model de creixement i de transport i ha acusat el govern espanyol i Aena de voler imposar la seva proposta per al Prat i ha reclamat que la proposta d'ampliació es consensuï amb el territori. 

Manifestación Prat contra aeropuerto Prat Eulàlia Reguant CUP : Montse Giralt

Fotografia: Montse Giralt

Per part dels comuns, la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, ha reclamat al president del Govern, Pere Aragonès, que digui que no definitivament a l'ampliació i li ha demanat que s'assegui amb l'executiu espanyol per pactar i impulsar infraestructures i inversions sostenibles per a Catalunya. També ha reclamat la transferència de les competències de ports i aeroports a la Generalitat.

Per part de la CUP, han assistit a la marxa la diputada a Madrid Mireia Vehí, el diputat al Parlament Carles Riera i l'exdiputada i regidora Eulàlia Reguant. Aquesta última ha assegurat als mitjans que l'ampliació del Prat pot hipotecar el futur de Catalunya i afectar la biodiversitat.

Tractorada des del Prat

Abans de la marxa, un miler de persones s'han desplaçat a peu des del Prat fins a Barcelona convocats per Unió de Pagesos i Ni un pam de terra, que ha tallat l'autopista i la Gran Via de Barcelona. La marxa ha sortit des del Parc Agrari del Baix Llobregat. En declaracions a la premsa, el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha assegurat que el col·lectiu no es creu que el projecte "s'hagi aturat" de forma definitiva i ha assegurat que estan farts "de projectes faraònics" i ha defensat que el Govern s'hauria de plantejar adquirir l'espai protegit de la Ricarda per protegir-lo de veritat.

Manifestación Prat contra aeropuerto Prat 13 : Montse Giralt

Manifestación Prat contra aeropuerto Prat 3 : Montse Giralt

Fotografia: Montse Giralt