Més pressió sobre el titular d'Interior. Després de la decisió de Joan Ignasi Elena de destituir el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, la majoria de partits de l'oposició han aprofitat per carregar contra el conseller amb diferents acusacions, però sempre amb el punt en comú de situar Elena com el responsable de tot plegat. Aquest mateix matí ha estat el líder del PSC, Salvador Illa, qui ha reclamat la compareixença del conseller, i també del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar-se. "No donen explicacions, ahir silenci davant una crisi molt important al cos dels Mossos", ha lamentat el cap de l'oposició, que tampoc ha tancat la porta a demanar la reprovació d'Elena.

Els comuns també s'han pronunciat en una línia similar, titllant de "caos" la situació oberta entre els Mossos i acusant el conseller d'haver fet més gran la "ferida oberta" que ja existeix. Amb la destitució d'Estela es registren sis comissaris en cap en cinc anys. "Volem que doni explicacions, no es pot amagar davant això que està passant", ha advertit el portaveu David Cid, afegint també que no s'esperaran que Elena ho faci pel seu propi peu, sinó que aquest mateix dimecres, durant el ple del Parlament, li demanaran "explicacions i solucions". En funció de les respostes que donin, els liles no descarten, com els socialistes, demanar la seva reprovació. A més, el portaveu ha aprofitat per dirigir la seva crítica contra ERC en general, lamentant que demostra un cop més la manera com els republicans governen "sense diàleg ni negociació i sense teixir acords".

 

D'altra banda, també ha assenyalat les declaracions de l'exconseller d'Interior Miquel Sàmper, que ha denunciat que alguns comandaments dels Mossos "obstrueixen" investigacions policials. "Són molt greus les seves afirmacions i mereixen una explicació, perquè venen a constatar que, segons el conseller, hi havia ingerències internes", ha lamentat, insistint que Elena hauria d'aclarir les seves paraules. Però també ha posat sobre la taula la possibilitat que els motius de la destitució d'Estela siguin unes altres: el comissari en cap es va molestar després que els Mossos elegissin quatre noves comissàries i només dos homes per complir amb la política d'Interior. "Estem plenament convençuts amb la feminització del cos i hi donarem suport sempre. Ara bé, no voldríem pensar que s'utilitza això per tapar altres qüestions".

Vox i el PP apugen l'aposta

Mentrestant, el Partit Popular també ha volgut retreure la destitució del comissari en cap, i també ha situat Elena com a responsable de donar explicacions. Però la crítica de la portaveu popular, Lorena Roldán, no s'ha quedat aquí, sinó que ha apujat l'aposta fins a exigir el cessament del conseller Elena arran de la decisió. Així, ha acusat el titular d'Interior de "preferir perseguir els Mossos abans que els delinqüents" per la qual cosa "no mereix ser ni un minut" al capdavant del departament. Els populars ja van registrar el dilluns una sol·licitud de compareixença d'Elena al Parlament perquè donés explicacions, però ara consideren que cal demanar ja el seu cessament. Des de Vox també s'ha demanat la dimissió del conseller, i ha jugat amb la recentralització per exigir que el comandament dels Mossos recaigui sobre el ministeri d'Interior.