El cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, ha estat contundent davant la destitució de Josep Maria Estela com a comissari en cap dels Mossos d’Esquadra i ha reclamat la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i també la del president del Govern, Pere Aragonès. "És molt preocupant perquè portem molts comandaments en 5 anys. No fa ni un any que Elena va nomenar Estela. Ahir ja vam dir que no ho veiem clar. No donen explicacions, ahir silenci per part d'Elena i Aragonès davant una crisi molt important al cos de Mossos", ha lamentat el primer secretari del PSC en una entrevista a TV3. Illa ha explicat que el seu grup ja ha demanat explicacions al Parlament en considerar que "l'estrena d'aquest nou Govern és molt negativa: el primer anunci és que l'1 de gener no hi haurà pressupostos, i el segon la destitució no explicada del comissari Estela".

Preguntat sobre si aquest fet durà el PSC ha demanar la reprovació del conseller Elena al Parlament, Illa no ho ha aclarit però tampoc ho ha descartat: "Ahir s'haurien d'haver donat explicacions", ha insistit abans d'assegurar que el PSC "no pot descartar res davant uns fets tant greus". Eduard Sallent assumirà l’encàrrec en funcions de comissari en cap, almenys fins a finals d’any. Un cop destituït, Estela s’incorporarà com a cap de la Regió Policial de Ponent. Salvador Illa ha aprofitat per demanar al Govern més "contundència amb el suport als Mossos" ja que la seva formació considera que el cos "no té el tractament que es mereix".

La voluntat d'Illa amb els pressupostos

El líder del PSC s'ha dirigit a Aragonès per tornar a retreure-li que ja hagi descartat presentar els pressupostos el dia 1 de gener: "És molt mala notícia no tenir pressupostos, però jo estic disposat a seure i parlar dels comptes". Illa s'ha preguntat com pot ser que no s'intenti presentar el pressupost quan "el Govern afirma que té el projecte pràcticament o del tot fet". Amb tot això, Illa ha indicat que està a l'espera de que el president el truqui per quadrar dia i hora per veure's i que demanarà que els comptes tinguin totes les ajudes possibles per tal de no deixar ningú enrere. En la mateixa línia, el líder de l'oposició ha subratllat la seva predisposició a l'hora de negociar: "Vull una negociació clàssica i normal entre el primer grup amb més diputats al Parlament (PSC) i el del president del Govern. Vaig de debò, la meva no és una postura retòrica", ha defensat.

Execucions pressupostàries

La setmana passada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurava que l'executiu espanyol està "compromès a agilitzar l'execució pressupostària a Catalunya". En resposta a les queixes d'ERC i Junts en el debat de dijous al Congrés, Sánchez va assegurar que el nivell d'execució del primer semestre de 2022 "no és imputable a la deixadesa o a la manca de compromís". Sobre aquest tema, Salvador Illa ha admès que "s'ha de millorar per arribar al 100%" d'execució i ha recordat que el 16% d'execucions fetes a Catalunya "no inclou el que s'ha gastat per aixecar els peatges".