L’actual cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, està més a prop de tornar a Lleida que seguir comandant el cos. Al complex central dels Mossos d’Esquadra, a Sabadell, on té el despatx ell i tota la Prefectura, ja donen per fet que el comissari en cap està preparant el seu retorn al territori, després d’aquest fugaç pas per la direcció policial del cos. Si l’ambient entre ell i la direcció política dels Mossos i el gabinet del conseller d’Interior ja era complicada, ara l’elecció de les noves comissàries dels Mossos ha tornat a fer encendre els ànims d’una batalla que ningú donava per tancada. La dimissió, o fins i tot el cessament per part d'Interior, semblen les dues úniques sortides ara mateix sobre la taula.

La reunió per decidir els comissaris

Aquest divendres, abans de visitar el Parlament, el comissari en cap es va reunir a la seu d’Interior amb el conseller per acabar de tancar la llista de les sis persones que la Direcció General de la Policia proposava per fer el curs de comissaris i, per tant, que durant els mesos que venen, seran nomenats comissaris. Segons ha avançat EFE i han confirmat fonts del departament d’Interior, Estela volia que fossin dues dones, en canvi, des de la conselleria es volia apostar per quatre dones.

El resultat de la tria, és sabut. Ahir ho avançava ElNacional.cat. Quatre dones i dos homes. La llei en aquest cas és clara, el concurs d’ascensos a comissaris és de lliure designació política, i el conseller, a proposta del director general, Pere Ferrer, va escollir tirar endavant l’elecció de quatre dones i dos homes.

En la tria dels preseleccionats que va fer el mateix Estela, com a president del tribunal, hi havia dotze persones, dels 34 que s’hi van presentar. Entre aquestes hi havia les quatre comissàries seleccionades, asseguren des d’Interior, i totes amb la màxima puntuació. Les seves valoracions individuals destaquen per aspectes com la visió estratègica global, la innovació i la vocació de servei, les habilitats socials i comunicatives, l'experiència en direcció operativa i el coneixement de la realitat organitzativa, asseguren també. Havent passat les proves i sent a la llista que el comissari en cap va fer arribar a Interior, el conseller va proposar que les quatre fossin elegides per ser nomenades comissari, en contra del criteri d’Estela, que preferia que fossin només dues. No s'han conegut els noms de les dues que proposava Estela, tampoc dels quatre homes que ell preferia, que eren del seu entorn de confiança i de territori.

Lleida, l’objectiu

Veient que el torcebraç que va iniciar amb la direcció política no va sortir a efecte, i que l’home que volia fer desaparèixer, el comissari Sallent, encara ha guanyat més suports i s’ha convertit en imprescindible per Interior, Estela ja prepara el seu retorn a Lleida. L’actual comissari en cap espera que el cessin, però tampoc descarta fins i tot dimitir abans del desembre, quan tothom espera aquest relleu.

680ea82b c30e 4e85 9978 f1a6d0cb88ce
Josep Maria Estela, durant l'Onze de Setembre, a Barcelona, amb Pere Ferrer / ACN

Aquest nou enfrontament torna a demostrar que la tensió entre el cap del cos i la direcció política no s’ha solucionat i que la sortida, així ja ho veu l’entorn d’Estela, només passa per abandonar la direcció del cos. Caldrà veure si després d’aquest seguit d’accions que el comissari fins i tot ha fet públiques filtrant-les als mitjans, la nova Prefectura li permet anar al destí que vol, a la regió policial de Ponent, on fonts dels Mossos creuen que seria un regal massa bo per la deslleialtat mostrada no només a la direcció política sinó també al conjunt del cos.

Les quatre dones, en posicions de comandament

La tria de les quatre noves comissàries no és casual. S’emmarca en la línia política marcada pel conseller Elena de feminitzar el cos, des de la base fins a la cúpula, amb les quotes del 40% en els processos de selecció i també amb la presència de més dones als espais de poder de la policia catalana. Les quatre dones que seran nomenades comissàries ja van ser col·locades per Sallent i Estela en llocs importants quan es van fer els canvis del desembre de 2021. 

L’ara intendenta Rosa Bosch és la tercera pota de la Prefectura i una persona de màxima confiança d’Eduard Sallent i una de les intendentes més ben considerades de tota l’organització. Les intendentes Montserrat Estruch i Sílvia Catà van ser promocionades per liderar, respectivament, les regions de Metropolitana Nord i Barcelona com a sots cap, també des de l’inici de 2021. La intendenta Mònica Luis, amb el relleu a la Prefectura, va ser nomenada cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat. Les quatre noves comissàries ja han exercit llocs de comandament rellevant en l’organització policial el darrer any.