El PSC i els comuns no donen treva a Pere Aragonès. Totes dues formacions han aprofitat aquest dilluns per carregar durament contra la línia del nou executiu. Les incorporacions de consellers propers als espais polítics dels socialistes i els liles, sumades a la sortida en bloc de tot l'equip de Junts, no han estat suficients per acontentar ambdós partits. Així, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha acusat el president de la Generalitat de tenir "el Govern més feble en democràcia", ja que compta només amb 33 diputats, lluny dels 68 que atorgarien la majoria absoluta. No només això, sinó que també ha dit que el seu executiu "fa aigües" i va "de fracàs en fracàs".

Per als socialistes, el darrer "fracàs" s'ha donat a conèixer aquest mateix matí, amb la destitució del comissari en cap del cos dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, arran dels enfrontaments i la tensió amb el titular d'Interior, el conseller Joan Ignasi Elena. El PSC ha recordat que aquesta ha estat el cinquè relleu en cinc anys, i ha assegurat que això és una mostra de politització per part de l'executiu. "El Govern mostra una tendència preocupant a polititzar temes seriosos. Les ingerències polítiques al cos dels Mossos són inadmissibles, i perjudiquen la seva imatge", ha lamentat Tortolero. Davant d'això, la socialista ha demanat a Elena que "aturi la manipulació" i li ha reclamat explicacions en seu parlamentària per tal d'aclarir els fets, sense optar encara per pressionar-lo amb l'exigència de dimissió.

Per la seva banda, la crítica dels comuns a l'executiu també ha estat contundent, acusant el Govern d'Aragonès de no tenir "un rumb diferent" a aquell que tenia l'anterior amb membres de Junts. El portaveu Joan Mena també ha avisat que la legislatura actual quedarà molt curta si el president no canvia de rumb, amb polítiques d'esquerra i generositat. I, fins que aquest canvi no sigui efectiu, els comuns han advertit el cap de l'executiu que no podrà comptar amb ells. "No existeixen les condicions per a una aliança estable amb el Govern", ha dit, afegint que la formació negociarà "llei a llei i decret a decret" les propostes d'Aragonès, com també va concloure la líder lila, Jéssica Albiach, després de reunir-se divendres amb el president. Els comuns, com els socialistes, també pronostiquen una legislatura curta: "El Govern no té intenció de sumar una majoria superior que un govern en minoria. No té cap altra intenció a mantenir-se al Govern".

Els pressupostos, pendents de la negociació amb PSC i comuns

Tots dos partits també han coincidit en la seva valoració dels comptes per l'any vinent, amb una negociació ara per ara aturada després de la marxa del conseller Jaume Giró, qui els havia preparat. El PSC ha instat Aragonès a fer públics els pressupostos que va elaborar el titular de Junts. "Volem conèixer-los per fer propostes", ha dit Tortolero, insistint que la seva formació està disposada a seure i negociar-los per evitar una pròrroga pressupostària, això sí, sense donar un xec en blanc. D'altra banda, els comuns han insistit també en la seva oferta per debatre uns comptes progressistes si Aragonès vol els seus vots. Pel que fa als pressupostos, tant socialistes com liles han volgut subratllar que aquests s'han de negociar sense estar condicionats pels avenços a la taula de diàleg, com havia plantejat el president de la Generalitat: "No poden anar vinculats, han d'anar en paral·lel", han advertit.