El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha afirmat aquest dilluns que els indults són "un primer pas per resoldre el conflicte polític" i descarta que aquesta mesura de gràcia "sigui cap cessió de ningú ni cap expressió de debilitat". Això sí, admeten que "no és la solució a tots els problemes". Per als comuns, els indults suposen l'inici de "la fase de llibertat" i consideren que, a partir d'aquí, han de venir "la fase del diàleg i la fase de les solucions".

Joan Mena ha defensat que la concessió dels indults és "una proposta d'En Comú Podem" i que també constitueix "el primer pas per aconseguir un nou pacte territorial a tot l'Estat espanyol". Paral·lelament, el portaveu de Catalunya en Comú ha celebrat que "avui, l'aprovació dels indults té majoria al Congrés dels Diputats i al Consell de Ministres", quan en canvi "fa dos anys hauria estat inimaginable per les reticències de Sánchez, el PSOE i els partits independentistes".

 

L'acte de Sánchez al Liceu

Joan Mena s'ha referit en la seva compareixença a l'acte de Pedro Sánchez al Gran Teatre del Liceu. Interpreten l'acte com una mostra que "els temps polítics estan canviant" i que "el diàleg a Espanya s'està imposant". En relació amb la concentració d'independentistes davant del Liceu que protestaven contra Pedro Sánchez, Mena ha manifestat que ara "és el moment d'estar al costat dels indults, que vol dir estar al costat dels presos i dels familiars que tenen ganes de tenir-los a casa, i que puguin fer política".

Els membres del Govern van rebre una invitació per assistir a l'acte de Sánchez, però tots van declinar anar-hi. També ho va fer la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs.

Els independentistes defensen l'amnistia

En les darreres setmanes, després de confirmar-se que el govern espanyol concedirà els indults als presos polítics, des de l'independentisme la resposta ha estat clara: "La millor solució passa per l'amnistia i l'autodeterminació". De fet, aquest dilluns, Òmnium Cultural ha presentat més de 200.000 firmes a favor d'impulsar una llei d'amnistia contra tots els encausats sobiranistes des de la consulta del 9 de novembre de 2014.

En paral·lel, Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, expressava en una entrevista a ElNacional.cat que "amb l'indult no s'acaba res, la lluita continua i persistirem". A més, Cuixart assevera que aquesta mesura de gràcia "serà el preludi de la derrota que patirà l'Estat espanyol a Europa".

Un altre dels presos polítics, Oriol Junqueras, també ha sostingut que "l'indult és un triomf que demostra algunes febleses de l'Estat".

 

Imatge principal: Joan Mena, en una compareixença des de la seu de Catalunya en Comú. ACN.