El president espanyol Pedro Sánchez ha arribat aquest dilluns a Catalunya per presentar amb bombo i platarets els indults per als presos polítics. Ho farà aquest migdia en una conferència al Gran Teatre del Liceu, on vol explicar la mesura de gràcia "davant la societat civil catalana". Centenars de persones, però, s'han concentrat a la Rambla de Barcelona per reclamar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació.

El Liceu està envoltat d'un fort dispositiu policial i els manifestants, equipats amb estelades i entre crits d'"1 d'octubre, ni oblit ni perdó", han arribat fins al davant del cordó dels Mossos d'Esquadra. De moment, l'ambient és reivindicatiu, però sense tensió. Cada vegada hi ha més gent davant del Liceu i ara alguns intenten accedir al lloc de la protesta per carrerons alternatius. L'acte començarà oficialment a les 12 del migdia.

Com seran els indults? 

El Consell de Ministres concedirà demà dimarts oficialment els indults als presos polítics independentistes. La Moncloa ja ha posat en marxa tota la maquinària, la política i també la tècnica. Avui a la tarda, a dos quarts de cinc, està convocada una reunió telemàtica  extraordinària de la comissió de secretaris i subsecretaris, presidida per la vicepresidenta Carmen Calvo. És el pas previ per incloure assumptes en l'ordre del dia del Consell de Ministres. Normalment se celebra els dijous.

Els indults seran parcials i reversibles, i tenint en compte les circumstàncies de cadascun dels nous presos polítics independentistes. Es calcula que cada expedient, individualitzat, tindrà una argumentació d'unes trenta pàgines. Un cop hagin estat aprovats pel Consell de Ministres, hauran de ser signats pel rei Felip VI, publicats al Butlletí Oficial de l'Estat i aplicats pel Tribunal Suprem, que haurà de recalcular les condemnes. A tot estirar, s'espera la sortida dels presos el dimecres.

Una de les possibilitats és que els indults eliminin les penes pel delicte de sedició pel qual el Tribunal Suprem va condemnar 9 dels 12 jutjats pel procés. Són Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez, i Jordi Cuixart.

Si es dona aquest supòsit, els indults no alteraran les penes per malversació de fons, de manera que el Suprem haurà de recalcular les penes per a Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa (els únics condemnats per aquest delicte), que podran abandonar la presó igualment perquè ja hauran complert la part proporcional. Tots els que tenen condemna a inhabilitació la mantindrien intacta, de manera que no podrien exercir càrrecs públics.

Mossos al Liceu acte Pedro Sánchez indults / Montse Giralt

Agents dels Mossos a la Rambla just davant del Liceu / Montse Giralt

El recurs de Vox

Sánchez feia tres setmanes (des del 25 de maig) que havia anunciat que adoptaria la decisió pensant en els valors de la "concòrdia", i no la "revenja". La carta d'Oriol Junqueras del 7 de maig apuntant que la via unilateral no és "desitjable" li va aplanar el terreny davant els crítics.

L'acord arriba després que Sánchez hagi anat aconseguint adhesions. Primer dels barons del PSOE crítics, que van acabar avalant els indults com una via de solució. Després de la patronal i de l'Església catalana, i finalment el president de la CEOE, Antonio Garamendi, els va beneir "si serveixen per normalitzar" la situació. S'hi va sumar el resultat de la manifestació de Colón de diumenge de la setmana passada, on les tres dretes, PP, Vox i Cs, hi van acudir dividides i que finalment va rebre aproximadament 25.000 persones, menys assistents que la que va tenir lloc el 2019.

Imatge principal: La manifestació al Liceu / Montse Giralt