El ple sobre la corrupció que Ciutadans va impulsar i que s'ha celebrat al Parlament aquest dilluns se li ha acabat girant en contra. I és que el discurs que ha fet el seu líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, obviant de manera descarada les investigacions al rei emèrit Joan Carles no ha passat desapercebut per l'independentisme, ni tampoc pels comuns.

El diputat del grup de Catalunya En Comú Podem Marc Parés ha acusat "els Borbons" de "robar-nos a la cara" mentre "els fem reverències". En aquest sentit, i igual que ha fet el vicepresident Pere Aragonès, Parés ha retret a Carrizosa que hagi "mirat cap a un altre costat" no dient res sobre la "corrupció monàrquica".

"Veiem normalització de la corrupció per part de certs partits i mitjans de comunicació, que fa que la corrupció ja no sigui notícia. El règim monàrquic no s'aguanta, senyors de Cs, PSC i PP. No sé com no ho veuen. Ve una onada republicana que els passarà per damunt, a Catalunya i a tot l'Estat", ha vaticinat.

El diputat comú també ha carregat contra "impunitat judicial a l'Estat" amb sentències "injustes utilitzant antigalles com el delicte de sedició", en referència a la sentència contra els presos polítics.

A Catalunya

Pel que fa a Catalunya, Parés ha instat el Govern a actuar i corregir i revisar determinats procediments públics com l'adjudicació de l'Executiu del contracte de rastrejadors de la Covid-19 a Ferrovial, la qual també va ser qüestionada la setmana passada pel director de l'Oficina Antifrau.

"En el marc de la pandèmia es poden estar justificant qüestions que podrien incórrer en pràctiques que en un context de normalitat serien inacceptables", ha sentenciat. Parés també ha denunciat "impunitat mediàtica" de la CCMA per haver rebutjat emetre un documental sobre la "deixa dels Pujol".

Ara bé, Parés s'ha volgut mostrar molt prudent pel que fa a les informacions publicades sobre l'Operació Volhov al·legant que encara es té "molt poca informació" i ha criticat que hi hagi partits que facin acusacions "tan contundents".

En un sentit similar s'ha expressat la diputada de la CUP Maria Sirvent, que ha sostingut que no es pot combatre la corrupció sense "qüestionar" els aparells de l'estat espanyol. Sirvent, però, s'ha referit més concretament al poder judicial i la Constitució, a banda de la monarquia.

PSC i PP

Per al PSC, el diputat Jordi Terrades s'ha centrat en carregar contra JxCat, a qui ha acusat de "corrupció ètica i de les idees" i ha posat com a exemple el "silenci còmplice" de la formació pel cas Volhov.

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha criticat, per la seva banda, que l'independentisme utilitzi el "comodí" de vincular tota investigació per presumpta corrupció que l'afecti a una suposada causa contra el moviment. "Això és el que fa mal. Podem entendre i compartim que s'emparin en la presumpció d'innocència, però no poden dir que quan enxampen algú és perquè és independentista", ha retret.