El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, n'ha tingut prou d'esmentar un cas de corrupció per desmuntar les acusacions de Ciutadans en el ple sobre la corrupció celebrat aquest dilluns: el que afecta la monarquia espanyola.

"La corrupció sistèmica és la de l'Estat. Ningú és intocable, per molt que sigui l'emèrit i es digui Borbó. Aquesta és la corrupció de la qual s'ha oblidat de parlar, senyor Carrizosa", ha respost Aragonès a Carrizosa, després que aquest hagués acusat JxCat i ERC d'actuar com els aristòcrates en el sistema feudal.

De fet, Aragonès ha recordat que avui mateix la Fiscalia espanyola havia tornat a demanar comissions rogatòries al Regne Unit i Suïssa per les investigacions que pesen sobre Joan Carles I i altres membres de la família reial. "Ha mirat cap a un altre costat amb l'emèrit", ha retret a Carrizosa.

Sobre les acusacions del líder del partit taronja relacionades amb l'operació Volhov, Aragonès ha titllat la investigació de la Guàrdia Civil de "muntatge policial" amb l'objectiu de "perseguir i desestabilitzar l'independentisme i les forces d'esquerres que no van formar part del consens del Règim".

El vicepresident també ha volgut fer un contundent al·legat contra la corrupció i ha fet una crida a aconseguir que aquesta, "vingui d'on vingui, no quedi impune". "S'ha d'actuar amb transparència. S'ha d'aclarir tota ombra de dubte i aïllar els que hagin actuat malament. Davant la corrupció no hi ha excuses. O et confrontes a la corrupció o l'acceptes. No hi ha neutralitat", ha reivindicat.

El pla de Govern contra la corrupció

Per la seva banda, el conseller d'Acció Exterior i Transparència, Bernat Solé, ha exposat les mesures del Govern per lluitar contra la corrupció i impulsar polítiques de transparència. El conseller ha afirmat que Catalunya és un "referent internacional" en aquesta matèria i ha recordat els reconeixements internacionals que ha rebut l'Executiu en dades obertes i transparència.

Solé ha posat com a exemple el Registre d’Ajuts i Subvencions de Catalunya, del qual ha dit que és un "mecanisme molt útil" per millorar la gestió i per informar els ciutadans, i ha recordat als grups de l'oposició que va obrir tota la informació referent als efectes de la pandèmia de la Covid-19. El conseller també ha recordat que el seu Departament ha creat un espai al Portal de Transparència amb accés a la font d'informació en relació al coronavirus.