Ciutadans ha volgut aprofitar el primer dia d'aquesta última setmana de la XII legislatura per acusar JxCat, ERC, el PSC i els comuns de corrupció i, de pas, veure si aquesta denúncia té algun efecte en els desastrosos resultats que els donen totes les enquestes a les pròximes eleccions del 14-F.

Com és evident, el líder del partit taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha centrat el seu discurs en carregar contra JxCat, ERC i el procés, arribant a comparar els dos socis de Govern amb el feudalisme. "Això té tints medievals, senyors. Em recorda a les èpoques en què els nobles i els seus amics s'anaven a caçar a terres on la resta de persones no hi podien accedir. Són l'elit política extractiva", ha acusat.

Aquesta és la comparació amb què Carrizosa ha volgut apuntar els "xiringuitos del procés". Sota aquest concepte, el líder de l'oposició s'ha referit a organitzacions com la Caixa de la Solidaritat, Plataforma per la Llengua i els encausats de l'Operació Volhov, entre d'altres. 

De fet, Carrizosa ho ha volgut lligar tot i ha afirmat que les fiances dels polítics encausats pel procés han estat pagades per empresaris "amiguets" dels consellers a qui després se'ls concedeixen "contractes milionaris". Per a Carrizosa, un exemple d'aquesta pràctica seria l'exconseller Xavier Vendrell, qui està investigat per la Guàrdia Civil i del qual s'ha filtrat un dinar que va tenir amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per parlar sobre un concurs que la seva empresa va perdre.

escorcoll David Madí operació volhov guàrdia civil - Sergi Alcàzar

Agents de la Guàrdia Civil entren al despatx de David Madí el dia que va esclatar l'Operació Volhov / Foto: Sergi Alcàzar

En aquest sentit, Carrizosa ha acusat les formacions independentistes de tenir un "model classista" en què a "l'elit política extractiva" sempre li "surt tot bé" mentre els catalans "es maten a treballar". Tampoc ha perdut l'oportunitat per esmentar el president a l'exili, Carles Puigdemont, a qui ha acusat d'utilitzar les subvencions públiques d'organitzacions com la Plataforma per la Llengua per "mantenir la seva aventura a Waterloo".

El dard a PSC i comuns

Conscient que els partits amb qui competirà per la majoria de vots seran el PSC i, en menor mesura, els comuns, Carrizosa també ha volgut assenyalar els seus presumptes casos de corrupció.

Així doncs, ha esmentat diversos cops la detenció la setmana passada de la presidenta dels socialistes catalans, Núria Marín, qui també governa l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i la Diputació de Barcelona. "Avui el senyor Miquel Iceta no hi és, avui mira cap a una altra banda", ha dit en referència a la imputació de Marín per la presumpta existència d'una Caixa B al Consell Esportiu de la ciutat metropolitana. Sobre els comuns, Carrizosa ha recordat la imputació de Podemos en el cas Neurona.

Aquests casos són els que han portat el líder de la formació taronja a situar-se com a "única alternativa regeneradora" a l'independentisme a les eleccions catalanes. "El 14-F passarà un tren que si el conduïm amb moderació ens portarà cap a un futur millor", ha conclòs.