Davant les discrepàncies entre la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i alguns ministres del PSOE sobre el retorn de Puigdemont i la resta d'exiliats, els comuns han fet costat a la nova líder del Podemos. El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha defensat "que no hi hagi més conseqüències de la judicialització de la política a la que ens va portar el PP".

"La millor de les normalitats possibles és que els presos puguin sortir de la presó i que els exiliats puguin tornar gràcies a la modificació del Codi Penal", ha reivindicat. En aquest sentit, Mena ha apressat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a acabar la tramitació dels indults i ha reiterat que aquesta mesura té l'aval de la majoria social catalana i espanyola.

 

La llei de lloguers: línia vermella

Per altra banda, Mena ha recordat al PSC i al PSOE que la llei dels lloguers "és una línia vermella" per a la seva formació. Ho ha dit després que el govern espanyol previsiblement recorri la normativa catalana per presumptament sobrepassar les competències que té Catalunya en aquesta matèria.

Mena no només ha demanat al PSC que no recorri la llei sinó que aquesta continuï aplicant-se a Catalunya "perquè funciona" i que es faci una d'igual per a tot l'Estat. "Ningú entendria que el PSOE es plantegés recórrer la llei quan tenim un compromís firmat per estendre-la a la resta de l'Estat. Cal que el PSOE compleixi la seva paraula", ha instat.

Tanmateix, mentre Mena feia aquestes demandes, la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, avalava el recurs a la llei catalana i demanava "cenyir-se a les nostres competències. "El Consell de Garanties Estatutàries ja va dir per unanimitat que Catalunya no tenia competències per fer aquella llei", ha recordat.

 

El "fracàs" de Colón

Mena també s'ha referit a la manifestació contra els indults que es va celebrar aquest diumenge a la plaça Colón de Madrid i l'ha titllat de "fracàs". Per a Mena, això s'explica perquè "la majoria social d'espanyols estan pel diàleg i en contra de la crispació".

Tirant d'ironia, Mena ha bromejat que un republicà com ell ha de recordar a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que "Espanya és una monarquia parlamentària i que el fet que el Rei firmi els decrets forma part d'un acte constitucional. El dirigent dels comuns s'ha referit d'aquesta manera a la pregunta que la popular va llançar a Felip VI sobre si firmaria els indults. 

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena / Catalunya En Comú