A la plaça Colón, el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell que avui es commemora s'ha celebrat exposant milers de persones a una solana inclement durant hores perquè la megafonia de l'acte que havia de començar a les 12 del migdia no funcionava. Gairebé una hora ha trigat a arribar un generador mentre l'emprenyament general no parava de créixer. 

Enmig la inacabable espera, s'ha anat destil·lant una ira profunda i en alguns casos gairebé atàvica contra Pedro Sánchez i el seu govern amb "el de la coleta", que ha aconseguit que el crit de "gobierno dimisión" fos possiblement el que més s'ha corejat; igualment contundent era la indissimulada fúria contra l'independentisme, contra els indults i a favor de l'empresonament de Puigdemont; però, condensant-se en l'ambient, es concentrava també un incòmode malestar amb la premsa, agressiu sense embuts en alguns casos.

"Televisió traïdora, premsa traïdora; esteu venuts al globalisme i al govern Sànchez", retreia un manifestant amb un megàfon. Altres no necessitaven amplificar la veu, s'encaraven directament amb les càmeres. "Mentirosos, vendidos", ha estat en algun cas la salutació només per portar un micròfon, mentre entre el públic sorgien espontanis instant els periodistes a explicar "de debò" la gentada que hi havia a Colón.

El manifestant emprenyat que avui s'ha concentrat sota la implacable solana de Colón estava furiós amb tot i amb tothom. I la llarga espera ha aconseguit atiar una mica més la seva ira. També contra els líders polítics de PP i Cs. Només els responsables de Vox s'han salvat de la crema sota aquest malestar.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que aquest cop no ha perdut l'avió, ha estat rebuda amb escridassada, mentre el popular Pablo Casado ha hagut d'escoltar protestes en la seva arribada des del carrer Génova. Per contra, Santiago Abascal es passejava per l'acte entre clams de "presidente". Aquest cop no hi ha hagut foto conjunta. Els líders polítics han fet mans i mànigues per evitar-se.

La manifestació de Colón ha reunit la dreta més contundent i la ultradreta, que ha navegat en un mar de banderes espanyoles, algunes preconstitucionals, que a la plaça es feien desaparèixer amb diligència; també moltes banderes amb la creu de Borgonya, dues aspes vermelles amb nusos creuades i estendards de diferents grups i col·lectius, especialment visible els de La Reconquista, al mig de la plaça amb el lema "Por Espanya, honor, lealtad y compromiso".

Mascaretes amb la bandera espanyola, mascaretes de Vox, de Fuerza Nueva, grupuscles d'extrema dreta amb megàfons instant la gent a sortir al carrer, una banda de gaiters declarant-se "patriotas a mucha honra", senyores amb bosses de Gucci i bandereta de plàstic, dos nois passejant amb un altaveu enorme amb el Viva España de Manolo Escobar a tota pastilla i l'himne d'Espanya a cop de lololó, famílies esperant poder anar a fer el vermut, una nena amb les cuetes lligades amb llacets amb la bandera espanyola, grups d'amics, crits de "¡viva españa!" corejats disciplinadament pels presents... Un cartell reclamava, gairebé implorava: "¡Majestad, no firme!".

De bon matí, un home passejava enfundat en un cap de toro, la versió espanyola d'un dels assaltants més populars del Capitoli de Washington del gener passat. No obstant, també ha desaparegut, potser fos per la canícula.

manifestacion contra indultos cabeza toro ML

Entre apel·lacions dels organitzadors a mantenir la distància, la gent intentava refugiar-se sota l'ombra d'algun dels escarransits arbres de la plaça Colón o de qualsevol cartell, bandera o instal·lació, la qual cosa feia inevitable les aglomeracions. La recerca de l'ombra era tan intensa que en un primer moment el pal de la immensa bandera que presideix aquest espai ha provocat una estranya filera al mig de la plaça. En acabar l'acte, el nombre de persones que han hagut de ser ateses pel servei d'emergències superava de llarg la trentena.

Fregava la una del migdia quan finalment ha arribat el generador i l'acte s'ha pogut posar en marxa. Les banderes, els cartells, les mascaretes i els megàfons, tot s'ha concentrat en l'escenari muntat per la plataforma Unión 78, liderada per Rosa Díez i la temperatura encara ha pujat una mica més.

 

A la imatge principal, un dels manifestants enfundat en un cap de toro / Marta Lasalas