El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha incrementat la divisió que està causant al govern espanyol com haurà de tractar el president Carles Puigdemont si travessa la frontera amb immunitat, i ha criticat el posicionament de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que ha insistit que no se'l podria detenir.

Ábalos s'ha afegit a la portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, i també ha discrepat de Belarra, amb l'argument que no és convenient "barrejar unes figures amb les altres en l'assumpte dels indults" perquè "no tenen res a veure", en referència a Puigdemont. "En uns casos estem parlant de persones que no van fugir de la justícia, van assumir els seus actes i han complert una bona part de la seva condemna, mentre que Carles Puigdemont és un fugit de la Justícia [espanyola] que està fora d'Espanya", ha assenyalat Ábalos discrepant frontalment de Ione Belarra.

A més, en una visita a la capital del Bierzo per inaugurar una obra de rehabilitació al Castell dels Templaris, el ministre de Transports ha precisat a preguntes dels periodistes que la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat "ha de ser entre governs", sense que hi participin representants dels partits polítics, aliens a l'executiu. Amb aquesta fórmula no hi podrien ser ni Puigdemont ni el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

La ministra de Drets Socials ha indicat a RAC1, en una entrevista, que seria una "incongruència" apostar per "acabar amb la judicialització", és a dir, pels indults als presos, i alhora defensar la detenció dels membres del Govern de l'1-O que són a Bèlgica.

Al seu entendre, "normalitzar" la situació a Catalunya també implica que els exiliats puguin tornar. Belarra ha afirmat que "no és normal" que els exiliats no estiguin a l'Estat espanyol i ha subratllat que la seva marxa és "derivada del procés de judicialització" del conflicte.