Pels comuns tampoc hi ha pressa. En la línia dels seus socis socialistes al Govern espanyol, el portaveu dels liles al Parlament, David Cid, ha afirmat avui que no hi ha gens de pressa per a convocar la taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i l'Estat. "Més important que la data és el contingut concret", ha assegurat. En aquest sentit, el diputat ha comprat el relat del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. La taula de diàleg no es reuneix des del setembre, i fa només una setmana el cap de l'executiu central l'ajornava sine die, fins que s'hi poguessin portar acords. En la sessió de control del Senat d'ahir, però, Sánchez va insistir que la taula de diàleg, encara sense data per a la pròxima reunió, està funcionant i aquesta continuarà sent la seva aposta.

Així, Cid ha opinat avui que el més rellevant d'aquest espai de negociació és que "es produeixin avenços", i ha pronosticat que la taula es reunirà en les pròximes setmanes, en contra del que sembla insinuar el president de l'executiu espanyol. D'altra banda, ha remarcat que la comissió bilateral entre Generalitat i Estat sí que es trobarà, concretament aquest divendres, i que espera que en surtin "avenços importants d'autogovern". En aquest sentit, creu que la mesura més fonamental que en pot sortir és una renovació del sistema de finançament autonòmic de Catalunya. "És el gran consens a Catalunya avui", ha afirmat, i ha explicat que aquesta és precisament la proposta dels comuns.

 

I és que els liles volen que el Govern, liderat per Pere Aragonès, avanci en una direcció més autonomista i allunyada de l'independentisme. "Aragonès ha d'implicar-se en la construcció d'un estat plurinacional en l'àmbit espanyol", ha dit David Cid. A més, ha aprofitat l'oportunitat per atacar l'executiu català, que acusa d'estar desunit i capficat en barallar-se. "El president cada cop està més sol perquè esgota bona part del seu temps en resoldre les baralles amb Junts". De fet, els de Carles Puigdemont van ser força crítics amb la conferència del president de la Generalitat d'aquest dilluns al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC), en què Aragonès va fer una crida a la unitat de l'independentisme per obligar l'Estat a moure's en la negociació amb Catalunya i buscar una sortida a les reivindicacions independentistes. La reacció des de l'òrbita de Junts davant la conferència d'Aragonès va moure's entre el silenci o, directament, les crítiques i els comentaris irònics.

La taula tampoc és un fracàs pel PSC

En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest matí, el primer secretari del PSC i líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, ha aprofitat per referir-se també a la taula de diàleg. Sobre aquesta, ha opinat que no es tracta "en absolut" d'un fracàs, recordant que ja s'ha reunit dos cops i que el cap de l'executiu espanyol va dir ahir que tornaria a reunir-se, si bé sense concretar cap data. En aquest aspecte, ha manifestat: "No em correspon a mi posar-la". Però sí que s'ha referit amb més convenciment a un reclam que des de fa setmanes dirigeix Illa a Pere Aragonès: exigir-li que reuneixi una taula de partits catalans.