Temps esgotat. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha volgut donar pressa a l'acord del català que estan treballant actualment els liles juntament amb el PSC, Esquerra Republicana i Junts. Tot plegat, després que la setmana passada els quatre grups celebressin diverses reunions intenses per tal d'accelerar aquest pacte, que ha de tenir una forma diferent de la del 24 de març: en comptes de modificar la Llei de Política Lingüística, ara s'està treballant per a aprovar una nova llei que permeti protegir el català a les escoles davant de la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El divendres passat, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ja va anunciar que l'acord entre els quatre era a prop, tot i que encara no s'hagi anunciat.

Joan Mena ha insistit en aquest punt, afirmant que estan "molt a prop d'arribar a l'acord". "Demanem un últim impuls", ha afirmat. I és que ha avisat que hi ha molt poc temps: la intenció és fer prosperar aquest pacte aquesta mateixa setmana, al ple del Parlament que comença dimarts, i davant de la data límit que ha situat el TSJC per a posar en marxa el 25% al 31 de maig. "Estem en temps esgotat, no en temps de descompte. Exhortem a la resta de forces polítiques accelerar les negociacions i tancar avui mateix l'acord, si pot ser". Els comuns, doncs, han volgut insistir en la necessitat de fer prosperar com abans possible aquesta mesura, ampliant l'ordre del dia del ple, ja que encara no contempla la qüestió del català. "Soc optimista, l'acord és possible i espero que puguem tancar-lo avui. Ja estem fora de calendari", ha advertit. Ara bé, ha rebutjat que aquest missatge sigui un "ultimàtum", com ja es va posar dimarts passat a Junts.

La nova aposta que ara ha estat negociada pels quatre grups, doncs, es tracta d'una nova llei, i Mena ha volgut insistir que aquesta ha de ser "transversal", en la qual hi participin partits que no són al Govern, ja que l'executiu ja té per intenció aprovar un decret. En aquest sentit, també s'ha obert a incloure la CUP a l'acord final, després que divendres passat Carles Riera ja indiqués que els anticapitalistes es plantejaven entrar a les negociacions si s'incloïa la comunitat educativa. "Estem treballant perquè no caigui ningú de l'acord i s'hi sumi alguna força política", ha explicat el portaveu. Ha estat més explícit, reconeixent que els "agradaria" que els cupaires en formessin part, i també ha admès que han parlat amb ells sobre l'acord.

"Espectacle vergonyós" de la monarquia

D'altra banda, el portaveu dels comuns també s'ha pronunciat sobre la visita del rei emèrit a Espanya, després de dos anys fugits a Abu Dhabi. Joan Mena ha titllat el seu retorn i la seva rebuda d'"espectacle vergonyós", en una declaració sense embuts. També ha reconegut que el seu clam perquè Joan Carles I donés explicacions sobre les seves suposades irregularitats era "una fantasia monàrquica" que tenien clar que no passaria. "Després de presumir del botí robat a tots els espanyols, el pitjor que podria passar és que avui es reuneixi amb Felip V", i ha descrit aquesta trobada entre pare i fill com un "aval de la monarquia" a les accions del rei emèrit. "A qualsevol estat democràtic, amb aquest aval de la monarquia a la corrupció, el cap de l'Estat hauria estat fulminantment cessat", ha llançat. Davant d'això, l'única resposta possible, ha advertit, és una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats, i ha recordat que el PSOE ja l'ha vetada en diverses ocasions.