Les negociacions comencen a donar els seus fruits. Aquest dijous, els grups d'Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns van passar-se el dia celebrant diverses reunions per tal de desencallar l'acord del català. Tot plegat després que la setmana passada els de Carles Puigdemont ja es desmarquessin del pacte que havien firmat totes quatre formacions el 24 de març i que apostava per modificar la Llei de Política Lingüística. Ara, l'estratègia que té més opcions de prosperar no és aquesta, sinó que consistiria a aprovar una nova llei. Una proposta consensuada pel Govern i compartida amb els altres partits ahir al matí. Malgrat que hi ha alguns punts del text que tensen els socialistes i els liles, tots dos han obert la porta a discutir la proposta i arribar a un acord final com abans possible. I és que hi ha poc marge: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha situat el 31 de maig com a data límit per aplicar el 25% de castellà a les escoles catalanes.

Hi ha motius per a ser optimista. Ho ha demostrat avui mateix la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha volgut pronunciar-se sobre com estan avançant les negociacions. Segons ha dit, els quatre grups estan tenint "reunió rere reunió", i ha defensat la via legislativa com la millor eina jurídica per defensar la immersió lingüística. Això significa que volen que Parlament també protegeixi la llengua a les escoles, encara que ho faci l'executiu a través d'un decret. I ha compartit la bona notícia: "Avui, ara mateix, estem més a prop que ahir d'un acord dels quatre, de caràcter transversal i a través d'una llei, per blindar el català".

Ara bé, també ha tingut paraules dures per la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Enmig de les intenses negociacions contrarellotge per arribar un acord per la defensa del català a l'escola davant la sentència del 25% de castellà a les aules, Borràs ha demanat que aquest consens ha de ser el més ampli possible, amb tota la societat i amb el nombre màxim de partits que sigui possible sumar: "Fins ara estàvem parlant d'un acord a quatre, això no és un consens". Albiach l'ha advertit amb contundència, acusant-la d'"atacar" les forces que treballen per l'acord. "Que aparqui el seu projecte personal i se sumi a l'acord transversal, perquè el català no és qüestió de partit, sinó de país", ha llançat.

El PSC, més discret

D'altra banda, també s'ha pronunciat el PSC aquest mateix matí. La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha estat més discreta sobre com avancen les negociacions, si bé ha reconegut que estan estudiant el nou text legislatiu que els ha enviat el Govern. "Estem mirant el document i estem oberts a incloure esmenes. Hi ha marge, però ens movem en uns límits", ha recordat. Ara bé, ha afirmat que la modificació de la llei de Política Lingüística era el text que "generava consens i responia millor a la sentència". Malgrat això, s'ha obert a seguir "treballant" per a recuperar el consens amb Junts, a qui ha advertit perquè es "deixi de partidismes".