Els principals sindicats del Cos de Policia Nacional es regiren davant la pressió perquè siguin expulsats del número 43 de la Via Laietana de Barcelona. Fa temps que creix el rum-rum per fer-los fora i aquesta setmana hi ha hagut un moviment clau. Es tracta de l'aprovació per part de l'Ajuntament d'una proposta d'ERC que preveu el trasllat de la comissaria i la reconversió de l'edifici en un museu, una reivindicació històrica. La iniciativa ha comptat amb el suport del PSC i això ha acabat d'enervar les cúpules policials. Amb tot, els agents que treballen a l'edifici reconeixen a ElNacional.cat que es tracta més d'una qüestió política que policial i que "tant és ser a la Via Laietana com a la Verneda". 

La Prefectura Superior de Policia, una seu propietat de l'Estat, s'ha convertit en un símbol tant de partidaris com de detractors. Tal com assenyala a aquest diari un dels policies que hi estan destinats, "s'ha convertit en el manifestòdrom de Barcelona". Ha estat l'epicentre de les protestes contra la sentència i la posterior repressió policial dels aldarulls, però també hi han desfilat els defensors del paper dels antiavalots del CNP. El propi Pedro Sánchez va desplaçar-se fins a les dependències de la Via Laietana per donar suport als agents. 

D'aquesta manera, doncs, s'entén la dimensió política del debat. Des de Jupol, el sindicat majoritari que ha protagonitzat diverses manifestacions per aplaudir les successives actuacions policials -per exemple la de l'1-O-, ja han posat el crit al cel. Asseguren que no hi ha cap motiu funcional ni operatiu que justifiqui el trasllat i denuncien que se'ls està utilitzant com a moneda de canvi electoral arran de l'acord PSOE-Podemos. I que l'acostament de Sánchez a ERC i Bildu condueix a un qüestionament de la seva feina. Fonts del Ministeri de l'Interior han apuntat a Europa Press que no hi ha plans per moure la comissaria.  

Denuncien que els socialistes els humilien

En aquest sentit, es manifesten especialment molestos amb els socialistes, a qui acusen de voler "humiliar la Policia Nacional" a través d'un "atac intolerable contra una de les institucions més valorades del país". En un comunicat, el Sindicat Unificat de Policia renega de l'actitud del PSC. A l'escrit, enumeren no només el vot favorable a l'expulsió de la prefectura del centre de Barcelona i la sol·licitud de traspàs de titularitat de l'edifici, sinó també la seva abstenció al ple del Parlament de la setmana passada que qüestionava l'ús de pilotes de goma per part de la policia espanyola a Catalunya -uns projectils que els Mossos d'Esquadra tenen prohibit utilitzar-. 

En el mateix document exigeixen al govern en funcions de Pedro Sánchez "un pronunciament inequívoc i una defensa tancada dels 65.000 policies nacionals" i també "que deixi clar, sense equidistàncies, que no cedirà davant les pretensions dels qui busquen la sortida del CNP de Catalunya per gaudir de la impunitat necessària quan cometin delictes". 

Aquest mateix dimecres, coincidint amb el 44è aniversari de la mort del dictador, Òmnium Cultural, la Fundació Josep Irla, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme i l'Associació Cipriano Garcia han organitzat un acte amb el lema "Via Laietana: prou impunitat" que demana també liquidar la comissaria i construir-hi un museu sobre la lluita antifranquista.