El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ho ha fet oficial aquest mateix dilluns: Jaume Giró ja no és conseller d'Economia i Hisenda. Malgrat el seu convençut posicionament a favor de mantenir-se en el Govern, els resultats de la consulta interna de Junts han estroncat els seus plans i han obligat Giró a acomiadar-se del seu departament. I ho ha fet amb una carta que ha enviat a tots els càrrecs en què ha agraït la confiança, el privilegi i la satisfacció d'haver estat al capdavant de la seva Conselleria durant prop d'un any i mig. "Ha estat un honor, perquè no puc concebre una dignitat més gran que la de poder servir el país que estimes", arrenca la carta, a la qual ha tingut accés l'ACN. "Mai en tota la meva vida professional havia treballat amb un grup de gent tan preparada, tan compromesa i tan generosa com vosaltres", afegeix.

🔴 Nou Govern de la Generalitat de Catalunya, última hora | DIRECTE
 

Però, més enllà de les paraules dirigides cap a tots els seus col·laboradors, Giró també dirigeix algunes línies per reivindicar l'administració catalana. "La Generalitat és una maquinària ben engreixada, una estructura d'Estat capaç de donar continuïtat a la funció pública, sigui quina sigui la magnitud dels reptes i desafiaments que se’ns puguin presentar en el futur", celebra. "Haver pogut veure, en primera persona, la potència de les nostres institucions, em fa renovar la meva seguretat que Catalunya pot aconseguir tot el que es proposi".

Trucada a Calviño i Montero

No només això. L'extitular d'Economia també ha volgut trucar personalment als seus homòlegs espanyols per compartir unes darreres paraules i exposar personalment els motius de la seva sortida del Govern. D'aquesta manera s'ha acomiadat Giró de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Precisament, el conseller abandona el seu departament a les portes de presentar els pressupostos de l'any vinent, que Giró ha estat treballant intensament aquestes darreres setmanes i negociant amb PSC i comuns. La seva sortida no respon a la voluntat personal, ja que ha evidenciat en nombroses ocasions la seva voluntat d'ajudar Catalunya des de dintre de l'executiu. Només la setmana passada, avisava els seus companys de partit que "empassar-se gripaus" és habitual en política, i afegia que "el motor per anar endavant sempre, aquí i a qualsevol lloc del món, és el govern".

Jaume Giró conclou la missiva amb unes paraules dirigides cap a qui l'ha de substituir d'ara endavant. "Deixo el departament sabent que qui m'haurà de substituir ho tindrà tan fàcil com ho he tingut jo", finalitza. Al capdavant d'Economia i Hisenda hi haurà Natàlia Mas, que ja va treballar en aquest departament quan Oriol Junqueras n'era el conseller com a secretària d'Economia. Ara serà la primera dona al capdavant de la Conselleria i tindrà el repte de negociar i intentar tirar endavant els pressupostos que ja treballava Giró.