Amb la consulta interna de Junts ja en marxa, després de batallar amb els problemes informàtics, continuen les valoracions dels partidaris i contraris a abandonar el Govern. El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha explicat a les portes del Parlament que ja havia votat en la consulta i que ho havia fet a favor de continuar formant part del Govern. Ha insistit a aconsellar cintura per negociar amb els socis, ha replicat que "empassar gripaus" és habitual en política i a la vida en general, i ha advertit que "el motor per anar endavant sempre, aquí i a qualsevol lloc del món, és el govern". La conclusió, a parer seu, és que el camí de la independència formant part del Govern és molt difícil, però que sortint del Govern "no és difícil, és impossible".  

Giró ha dedicat un toc d'atenció a aquells que aposten per sortir del Govern per un càlcul electoral, recordant el que va representar per al PSC renunciar a formar part de l'executiu de Jordi Pujol el 1980. Ha explicat que després de les primeres eleccions al Parlament, Jordi Pujol va oferir al PSC de Joan Reventós, que havia aconseguit 33 escons, formar part del govern en un executiu de coalició per a un moment especialment delicat econòmicament i políticament per al país. "En aquell moment el PSC va rebutjar formar part del Govern de la Generalitat, convençut que Convergència no aguantaria, que Pujol quedaria molt afeblit i que a les properes eleccions el PSC arrasaria", ha explicat Giró, que ha afegit que "el PSC va estar 23 anys a l'oposició i hi va haver moltes majories de Convergència".

Giró ha explicat que ha votat a la consulta oberta a la militància i que ho ha fet a favor que Junts continuï formant part del Govern, perquè considera que és el millor per al partit en la "cruïlla decisiva que viu en aquest moment Junts". S'ha declarat convençut que l'espai polític que representen és de govern, per estar a l'executiu i a les institucions, i que hi ha un sentiment generalitzat entre els afiliats que Junts ha de continuar al Govern, malgrat malfiances i greuges.

Menjar gripaus

En aquest punt ha replicat també les veus que retreuen que Junts ha hagut d'empassar gripaus dins del Govern. "Quin partit polític, i quin espai polític no es menja gripaus?. Sempre ens hem menjat gripaus. El nostre espai polític se'ls ha menjat de l'alçada d'un campanar", ha assegurat, argumentant que Artur Mas va estar dues legislatures a l'oposició havent guanyat les eleccions i va anar de 4 a la candidatura de Junts pel Sí.

La resposta davant d'aquesta situació ha de ser, segons ha afegit, "negociar el millor possible, negociar amb cintura, avançar per fer un govern fort, cohesionat, un govern que sigui de cooperació". "Aquí no ens juguem Junts o ERC o ERC o Junts, ens juguem el benestar de les persones en un moment molt complicat", ha reblat.

En relació a l'opció per al diàleg que va plantejar el president, Pere Aragonès, dimecres, durant la sessió de control al Govern, ha assegurat que "en una negociació franca, oberta, respectuosa, transparent es pot avançar en aquest govern de coalició". Per Giró, abandonar el Govern obre un escenari en què no veu cap avantatge. mentre que els "inconvenients són de tota mena per al conjunt del país, per a l'independentisme".

Pel que fa el futur del partit, ha assegurat que no hi veu cap risc d'escissió sigui quin sigui el resultat de la consulta, tothom l'acceptarà. "Jo continuaré com un militant de base i com un més de base, i acceptaré el resultat", ha assegurat.