Potser el seu nom serà un dels 75.000 que sortiran escollits per ocupar algun dels càrrecs necessaris per dur a terme les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Entre aquest dissabte 13 d'abril i el dia 17, quedaran designats els presidents, vocals i suplents de les 8.000 meses electorals que es necessiten per les eleccions, en la que participaran 75.000 persones. Els sortejos es faran entre aquestes dates, segons el municipi, i el president i vocals són designats per sorteig públic entre totes les persones incloses a la llista d’electors de la mesa corresponent. Per cada mesa s'elegeix un president, dos vocals i dos suplents per a cadascun dels càrrecs. La circumscripció electoral de Barcelona és la més important, donat que escull 85 dels 135 diputats del Parlament, per 18 la de Tarragona, 17 la de Girona i 15 la de Lleida. L’Ajuntament de Barcelona fa el sorteig aquest dissabte 13 d’abril.

 

🗳️ Com saber si t'ha tocat ser en una mesa electoral el 12-M?

 

🟡 Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats 
 

👤 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
 

📊 Enquestes eleccions Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig?
 

🗳️ Vot per correu a les eleccions de Catalunya 2024: terminis i com sol·licitar-lo
 

Qui pot ser escollit?

En el sorteig públic entren totes les persones incloses a la llista d’electors de cada taula que compleixin una sèrie de requisits: han de saber llegir i escriure, i en el cas del president, ha de tenir el títol de Batxillerat, Formació Professional de segon grau, o subsidiàriament el graduat escolar o equivalent. Els elegits han de ser menors de 70 anys, tot i que a partir dels 65 anys es pot presentar una renúncia en el termini de set dies. El sorteig a la capital catalana es fa a través d'un programa informàtic que en qüestió de minuts genera una graella aleatòria de números. Aquesta graella s'aplica als electors de cada mesa. Cada elector té un número correlatiu per ordre alfabètic que estableix l'Oficina del Cens Electoral. I amb els números que surten a la graella s'identifiquen i s'assignen els càrrecs. El programa informàtic envia les notificacions a imprimir i se'n fa la distribució postal als ciutadans nomenats en els dies posteriors al sorteig.

Quan es rep la notificació?

Segons la LOREG (Llei Orgànica del Règim Electoral general), la designació del president i els vocals de les meses electorals s'ha de notificar en un termini de tres dies després del sorteig. Si un veí de Barcelona vol consultar directament si li ha tocat ser membre d'una mesa pot fer-ho presencialment a qualsevol Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), trucant al 010 o telemàticament fent una consulta a l'Espai Personal, a la Seu Electrònica.

Què es pot al·legar per evitar formar-ne part?

Segons la Junta Electoral Central, una persona pot al·legar que no pot participar si compleix algun d’aquests supòsits: tenir una discapacitat o invalidesa permanent o temporal; estar embarassada de sis mesos o més o de permís per maternitat; tenir una intervenció quirúrgica o proves clíniques rellevants; estar empresonat o ingressat en un centre psiquiàtric; haver format part d'una mesa electoral tres vegades en els últims 10 anys; pertànyer a religions en les quals l'ideari impedeixi participar en una mesa; tenir cura d'un menor de 12 anys o d’una persona amb discapacitat; tenir un esdeveniment familiar inajornable i d'especial rellevància; canviar de residència a una altra comunitat autònoma; o formar part d'un servei essencial: sanitaris, Protecció Civil, bombers o alguns càrrecs de mitjans de comunicació. En aquests casos, el responsable del servei haurà de redactar un informe.

Quin és el termini per al·legar?

A partir de què una persona rep la notificació que ha estat escollida per formar part d’una mesa electoral, tenen set dies per al·legar davant de la Junta Electoral de Zona una "causa justificada i documentada" que els impedeixin no acceptar el càrrec. Llavors la Junta té un termini de cinc dies per resoldre els recursos i comunicar, si accepta les al·legacions, quins són els suplents que passen a ser membres de les meses. Si posteriorment qualsevol de les persones designades té algun impediment per formar part d'una mesa, haurà de comunicar-ho a la Junta de Zona "aportant les justificacions pertinents", almenys amb 72 hores d'antelació abans de la constitució de les meses. Després d'aquest termini, l'avís haurà de fer-se immediatament i abans de la constitució de la mesa. "No només han d'al·legar que tenen un compromís com un viatge o un casament sinó que ho han d'acreditar. I el compromís ha de ser d'abans de la convocatòria de les eleccions. Això és fonamental perquè es pugui admetre", ha explicat a l’ACN Enrique Rovira del Canto, magistrat i membre de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que recorda que aquelles persones que, en comptes de presentar al·legacions, directament no es presenten als col·legis electorals el dia de les eleccions, poden estar cometent un delicte.

Quant es cobra?

Els participants com a membres d’una mesa electoral tenen dret a cobrar una indemnització de 70 euros, que en el cas dels presidents té un increment de 10 euros per lliurar la documentació electoral al jutjat de primera instància o de pau. En els municipis de més de 500 meses, l'increment serà de 25 euros. Els suplents de les meses electorals no cobren els 70 euros si finalment no han de cobrir cap absència d'un vocal o un president. En el cas que el suplent s'hagi de quedar tota la jornada electoral perquè falta un vocal o el president, i hagi d'assumir aquestes funcions, sí que rebrà el pagament dels diners. Els membres de les meses també tenen dret a un permís retribuït si el dia de les eleccions és laborable i una reducció de cinc hores de la jornada de treball de l'endemà si es treballa per compte d'altres o s'és funcionari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!