Mentre els comuns de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reiteren la seva innocència, els tràmits per la via de la justícia segueixen avançant. Ens referim a la investigació acceptada per la Fiscalia Anticorrupció per presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a l'Observatori DESC del seu govern municipal. El ministeri públic va admetre a tràmit el mes passat una denúncia presentada per l'associació Abogados Catalanes por la Constitución pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfics d'influències contra Colau.

Ara, aquesta associació va més enllà i ha ampliat la denúncia a un "delicte d'organització criminal" pel que fa al lliurament de 3,4 milions d'euros en ajudes públiques en els darrers anys del seu mandat. La informació l'avança el diari ABC, i inclou nom i cognoms dels càrrecs suposadament implicats.

En el seu nou escrit presentat davant la Fiscalia assenyala directament altres responsables municipals que han acabat fent el salt a la política nacional com Jaume Asens, actual president d'Unidas-Podemos al Congrés; el diputat Gerardo Pisarello i Eloi Badia, regidor des del 2015. La seva condició d'aforats, en el cas d'Asens i Pisarello, obligaria a elevar la causa fins al Tribunal Suprem si finalment fossin acusats. Cal recordar que, a banda de Colau, també s'ha posat el focus sobre la regidora de Drets Socials, Laura Pérez, així com les antigues edils Gala Pin i Laia Ortiz.

Just abans de fer-se pública l'ampliació d'aquesta denúncia, des de Barcelona en Comú van escriure aquest tuit el passat 20 d'abril: "Sabeu què tenen en comú els fons voltors, els propietaris d'hotels de luxe, Abogados Catalanes por la Constitución o AGBAR? Que s'han querellat contra nosaltres perquè hem prioritzat l'interès general de la ciutadania. I no ens intimidaran". I titllen la situació d'una lluita entre la Barcelona representada pel seu partit enfront dels lobbies que formen aquestes institucions.

Colau Abogados TUIT

Abogados Catalanes assegura que els fets es poden titllar de criminals pel repartiment de papers entre membres del partit, una actuació perllongada d'aquestes pràctiques al llarg del temps, l'existència de comissions de delictes greus, actuacions transnacionals, blanqueig de capitals, influència de càrrecs públics i sobre instruments jurídics, i la creació d'estructures econòmiques per guanyar poder:  "En vista de l'existència d'una xarxa de persones organitzades, jerarquitzada, amb comeses concretes dins d'un organigrama, permanent en el temps, i en la qual cada individu té una missió i treballa en un sentit concret, podríem, presumptament, estar davant d'un delicte d'organització criminal o grup criminal", detalla la denúncia.

Foto de portada: Ada Colau en el tancament de les jornades Barcelona reAct per a la reactivació econòmica.