L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, està sent investigada per la Fiscalia Anticorrupció per presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a l'Observatori DESC. El ministeri públic ha admès a tràmit una denúncia presentada l'associació Abogados Catalanes por la Constitución pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfics d'influències.

Els denunciants denuncien la "reiterada i injustificada concessió de subvencions per part de l'ajuntament a l'Observatori DESC, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyers sense Fronteres (ESF), entitats amb les quals l'alcaldessa i la resta de denunciats han mantingut "estrets llaços personals i professionals" amb anterioritat a ocupar els càrrecs al consistori. 

 

3,4 milions d'euros

Segons la denúncia, aquestes associacions han rebut en els darrers anys i per diversos conceptes subvencions per valor de 3,4 milions d'euros, dels quals 1,2 han anat a parar a l'Observatori DESC i 645.629 a Enginyers sense fronteres. Els denunciats són l'alcaldessa Ada Colau,  l'exregidora de Ciutat vella Gala Pin, l'exregidora de Drets Social, Laia Ortiz,  la quarta tinent d'alcalde Laura Pérez Castaño i l'assessora municipal d'Habitatge Vanesa Valiño.

Gala Pin ACN

Gala Pin, exregidora de l'Ajuntament de Barcelona / ACN

Abogados Catalanes por la Constitución sosté en l'escrit de la denúncia presentat davant de la Fiscalia, que des de l'arribada d'Ada Colau al consistori el 2015, l'equip de govern municipal ha atorgat subvencions a associacions amb les quals mantenien estrets lligams personals i professionals, subvencions que van ser qüestionades per l'interventor municipal. Sostenen els denunciants que es van atorgar a vegades de forma directa i amb caràcter excepcional i en la majoria dels casos per a finalitats sobre les quals l'Ajuntament no té competències. 

Finançament irregular

Abogados Catalanes por la Constitución apunten que darrere aquestes conductes "presumptament delictives i perllongades en el temps" hi podria haver "la presumpta via irregular de finançament d'una força política al marge de la normativa estatal sobre el finançament de partit polític". Els denunciants insisteixen en el vincle orgànic de les entitats amb el projecte polític d'En Comú Podem".

El portaveu de l'associació denunciant Manuel Miró, ha destacat que Colau va treballar per a l'Observatori DESC com a coordinadora d'habitatge des del 2007 fins setmanes abans d'arribar a l'alcaldia. També recorda que Gerardo Pisarello, extinent d'alcalde i l'exregidora Gala Pin van treballar per aquestes entitats.

Foto principal, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau / ACN