L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha descartat que el número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, pugui ser investit com a president de la Generalitat. L'alcaldessa veu impossible el ple d'investidura de l'expresident de l'ANC i li augura el mateix final que l'intent de renovar el president Puigdemont en el càrrec: "No es pot governar Catalunya ni des de la presó ni des de Brussel·les", ha sentenciat.

Colau vol que hi hagi un nou executiu català com més aviat millor i insta la forces independentistes a fer-ho possible. A més, l'alcaldessa ha assenyalat que el Govern ha de ser "efectiu i presencial", és a dir, el president català ha de poder governar des de Palau.

Més enllà de l'acord d'investidura, l'alcaldessa ha mostrat la seva disconformitat amb els posicionaments expressats per JxCat i ERC. L'alcaldessa veu com un error la possibilitat plantejada pel president Puigdemont de reeditar les eleccions catalanes. "Obvia que unes noves eleccions vol dir més article 155", li ha recriminat Colau, que ha assenyalat que la prioritat és precisament posar fi a la intervenció de les institucions catalanes.

Pel que fa als republicans, l'alcaldessa ha reaccionat a la carta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la seva mà dreta, Marta Rovira, en què han demanat d'ampliar la base social del catalanisme per fer-lo més ampli i transversal. Per Colau, aquesta expressió arriba tard: "Tant de bo ho haguessin dit abans de la declaració d'independència", un text que considera "un error gravíssim" que ara ha de "solucionar" l'independentisme mateix.

Socis comuns?

L'alcaldessa ha descartada rotundament la possibilitat que els comuns facilitin la investidura de Sànchez després de la negativa de la CUP. Colau ha exposat que rebutgen facilitar la investidura de "ningú del PDeCAT ni de Cs", perquè els comuns "no compren la política de blocs" de l'independentisme i l'unionisme.

Colau es vol tornar a presentar

L'alcaldessa de Barcelona ha expressat la seva intenció de repetir en el càrrec i presentar-se a les eleccions municipals del 2019. Després que el PDeCAT —amb Neus Munté o Carles Agustí com a precandidats— i ERC —amb Alfred Bosch com a únic alcaldable— hagin posat l'objectiu en els comicis de l'any vinent, sembla que ara arribarà el torn dels comuns.