El senador de JxCat Josep Lluís Cleries també ha portat al Senat el debat sobre el retorn de la liquidació de l'IVA que l'Estat deu a les Comunitats Autònomes, que en el cas de Catalunya es xifra en 443 milions a la Generalitat i 750 als Ajuntaments. Dimecres de la setmana passada el PP va defensar a la cambra alta una moció reclamant l'abonament d'aquests diners a les Comunitats Autònomes i Ajuntaments però no va prosperar pel vot en contra d'ERC, la qual cosa va provocar una polèmica amb JxCat. L'endemà Esquerra va presentar una iniciativa en aquest mateix sentit. Aquest dilluns ha estat Cleries qui ha tornat a tramitar la iniciativa, aquest cop signada pel Grup Parlamentari Nacionalista del Senat del qual forma part JxCat.

El text de la moció, després de recordar que el govern espanyol deu 2.500 milions a les comunitats dels quals gairebé la meitat corresponen a la Generalitat i als ajuntament de Catalunya, assenyala que “el Senat insta al Govern a abonar immediatament a les comunitats autònomes i a les Corporacions Locals l’IVA degut a la liquidació de l’exercici 2017”.

La inciativa recorda que el nou sistema de liquidació de l’IVA ha provocat que l’any 2019 la liquidació de corresponent al 2017 repercuteixi només l’equivalent a 11 mesos. Subratlla que el govern en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera ha intentat esmenar aquest desfasament, en el cas de les comunitats autònomes, relaxant 2 dècimes l’objectiu de de dèficit per al 2020. “Però evidentment, no és el mateix cobrar un deute pendent de 2.500 milions que tenir l’autorització per incrementar el dèficit en 2.500 milions”, denuncia el text que parlar de vulneració del principi de lleialtat institucional i d’asfíxia financera de les comunitats.

 

Una situació similar denuncia en el cas dels Ajuntaments.