El Ministeri d’Hisenda flexibilitza l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes. Durant el Consell de Política Fiscal i Financera d’aquest divendres, segons fonts presents a la trobada, María Jesús Montero ha traslladat l'ampliació d'aquest en dues dècimes, fins al 0,2% pel 2020. Això suposa dues dècimes respecte de l’objectiu de dèficit vigent, que va aprovar el govern de Mariano Rajoy el 2017, ja que estava en el 0%. Ha sortit endavant amb 11 vots a favor i sis en contra. La secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, ha valorat positivament la flexibilització, tot i que continua incomplint la llei d’estabilitat pressupostària. La reunió ha estat marcada, novament, per l’absència del vicepresident Pere Aragonès.

En la reunió del CPFF, la ministra d’Hisenda ha traslladat que, d’aprovar-se aquest objectiu de dèficit per al 2020, l’esforç de reducció de dèficit que hauran de fer les comunitats és només d’una dècima. Segons els càlculs del Ministeri, van tancar l’any passat amb un dèficit del 0,5%. Descomptant-hi l’efecte de l’IVA, que és no recurrent en el temps, el tancament se situaria al voltant del 0,3%.

D'aquesta manera, s'actualitza la trajectòria de dèficit. L'objectiu será del 0,2% para el 2020, del 0,1% para el 2021 y del 0% a partir del 2022. L'objectiu de deute per aquest any se situa en el 23,4% del PIB.

Davant del problema de la liquidació de l’IVA del 2017, heredat del PP, el Ministeri d’Hisenda subratlla que ara no es pot revisar. No obstant això, ha intentat calmar les comunitats. Durant la trobada ha traslladat diverses mesures, com no tenir en compte la part del dèficit imputable a l’IVA deixat de percebre. Per altra banda, per finançar el major dèficit provocat per l’IVA i no perjudicar els proveïdors, el govern espanyol posarà a disposició de les comunitats un FLA (fons de liquiditat autonòmica) "extra" amb un tipus d’interès del 0%. La flexibilització del dèficit també forma part d’aquestes mesures.

Per tant, compensarà però no tornarà l'IVA reclamat. Catalunya reclamava 443 milions de la liquidació de l'IVA del 2017 i ha portat l'Estat als tribunals per aquesta qüestió.

La Generalitat veu una lleugera “millora”

A l’arribada a la trobada, la secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, ha dit que aquest objectiu de dèficit seria “una millora”. No obstant això, ha recordat que “seguiria incomplint la llei d’estabilitat pressupostària”, que ho fixava en un 0,3% per aquest any. “L’Estat es queda més marge i aplica més restricció a les comunitats”, ha criticat Mas, que ha acudit al Consell en substitució del vicepresident Pere Aragonès.

Per altra banda, la representant del Govern ha lamentat com s’ha convocat el CPFF a dos dies vista i sense compartir abans la informació, fet que “evidencia que no hi ha una voluntat honesta d’escoltar les necessitats de les administracions”. Ha criticat que es tracta d’un òrgan “formalment multilateral però que actua prenent decisions de forma unilateral”. Més enllà de l’objectiu de dèficit, ha recordat que hi ha “incompliments d’ingressos” que “venen de lluny”, com ara la llei de dependència, el desplegament dels Mossos o la disposició addicional tercera de l'Estatut. “Exigirem que finalitzin aquests incompliments”, ha assegurat a la seva arribada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat